Quilt for preemie / Παπλωματάκι για προωράκι

Following this post my friend Sandra Coronaki made a quilt according to the specifications required. She took photos and wrote down the instructions. I translated it to English and made the calculations in inches (in parenthesis).

Σε συνέχεια αυτής της ανάρτησης, η φίλη Σάντρα Κορωνάκη έφτιαξε ένα παπλωματάκι με τις προδιαγραφές που μας έδωσαν από το Ηλιτόμηνο. Το φωτογράφισε και έγραψε και τις οδηγίες. Εγώ το μετέφρασα αλλά έκανα και τους υπολογισμούς σε ίντσες που είναι μέσα σε παρενθέσεις. Διαβάστε τις και φτιάξτε κι εσείς κανένα για να βοηθήσετε τον καλό σκοπό του Συλλόγου.

17198552_10212300430815308_727100110_n

If we want to make a preemie quilt of 66 X 77 cm (32 χ 24″) , we can cut 42  (48) squares in total of 12,5 cm (4,5″). You may use  various fabrics or just 2.

“Μια ιδέα για το πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα βρεφικό παπλωματάκι μεγέθους 66  επί 77 εκ (32 χ 24″), είναι να κόψουμε συνολικά 42 (48) τετράγωνα από 2, 3 ή και περισσότερα διαφορετικά υφάσματα, πλευράς 12,5 εκ. (4,5”).

17198331_10212300429215268_658495779_n

 

Join the squares as you know to do putting them as you like with seam allowance 0,75 cm (1/4″). You should join 6 stripes of 7 squares (6 stripes of 8 ssquares should you work in inches). Iron to open the seams.

Ενώνουμε τα τετράγωνα με όποια διάταξη μας αρέσει, αφήνοντας περιθώριο ραφής 0,75 εκ. (1/4″). Θα πρέπει να έχουμε 6 τετράγωνα στο πλάτος και 7 τετράγωνα στο μήκος.  Αφού τα ενώσουμε, σιδερώνουμε για να ανοίξουν οι ραφές. 

 

Chose a fabric for the back (about 75 Χ 85 cm – 32 x 26″) and cut it exactly the same size with the top.

Διαλέγουμε ένα ταιριαστό ύφασμα για την πίσω πλευρά, το οποίο θα πρέπει να έχει ίδιο μέγεθος με το επάνω μέρος. 

Cut a piece of batting of the same size.

Κόβουμε μια βάτα σε ίδιο μέγεθος. 

Put the two fabrics right sides together. Then put both on top of the batting. Pin the three layers.

Συναρμολογούμε ως εξής. Απλώνουμε ίσια τη βάτα, τοποθετούμε από πάνω το πάνω μέρος του παπλώματος, έτσι ώστε η ανάποδη πλευρά να ακουμπάει στη βάτα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω καλή με καλή, το κάτω μέρος του παπλώματος. Στερεώνουμε καλά και τα 3 στρώματα, με καρφίτσες. 

Make a stitch all around leaving an opening of about 15 cm on the middle of one side. Take care so that all three layers are fixed together.

Γαζώνουμε γύρω γύρω με περιθώριο ραφής 0,75 εκατοστά αφήνοντας ένα άνοιγμα περίπου 15 εκατοστά στο μέσον μίας πλευράς. Προσέχουμε να έχουν ραφτεί και τα 3 στρώματα μαζί. 

17198552_10212300429775282_1753024576_n

Take out all the pins. One way to be sure of having taken all of them is to count them before and after.

Αφαιρούμε με προσοχή, ΟΛΕΣ τις καρφίτσες. Ένας τρόπος για να σιγουρευτούμε πως δεν έχει μείνει καμία καρφίτσα στο πάπλωμά μας είναι όταν τις τοποθετήσουμε, να τις μετρήσουμε και όταν τις αφαιρέσουμε να τις μετρήσουμε πάλι. 

Trim excess batting. Make a small cut on every corner.

Κόβουμε με προσοχή την βάτα που περισεύει. Και κάνουμε και από ένα κόψιμο σε κάθε γωνία.

Turn then the inside-out through the opening. Turn the hem of the opening towards inside and sew by hand.

Μετά, γυρίζουμε το πάπλωμα από την καλή, περνώντας το μέσα από το άνοιγμα που έχουμε αφήσει. Γυρνάμε στη μέσα μεριά το ύφασμα του ανοίγματος, στερεώνουμε με καρφίτσες και κλείνουμε το άνοιγμα με το χέρι ή με τη μηχανή. 

Iron the quilt and quilt it in the ditch or as desired.

Αφού πλέον το πάπλωμά μας είναι από την καλή, το στρώνουμε ωραία στις άκρες και  το σιδερώνουμε. Ξαναστερεώνουμε τα 3 στρώματα με μερικές καρφίτσες ή παραμάνες. Καπιτονάρουμε γαζώνοντας μέσα στις ραφές ή κάνοντας ελεύθερο γαζί σε ότι σχήμα μας αρέσει, χρησιμοποιώντας μια ταιριαστή κλωστή. 

It is ok if the quilt is not perfect. It is enough to have been made with love and positive energy for our small fighter.

Αν το πάπλωμά μας έχει κάποιες ατέλειες δεν μας πειράζει καθόλου. Αρκεί να περιέχει όλη την αγάπη και τη θετική μας ενέργεια για να αγκαλιάσουν τους μικρούς μας αγωνιστές.

 

  • Quilts should be of 65 X 80 cm size.
  • Τα παπλώματα για τα μωράκια μας, θα πρέπει να έχουν μέγεθος περίπου 65 εκ επί 80 εκ
  • let’s have in mind that quilts are washed in 60 degrees Cel. Therefore, it would be advisable not to use dark colors.
  • Ας έχουμε στο μυαλό μας, πως τα παπλώματα θα πλένονται στους 60 βαθμούς, οπότε καλό θα ήταν τα χρώματα να μην είναι πολύ σκούρα και να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.  
  • There is no need to wash them, before delivering, because they will be washed all together.”
  • Δεν χρειάζεται να τα πλύνετε, μια και και πριν αγκαλιάσουν τα προωράκια μας, θα ξαναπλυθούν”

 Thank you Sandra! Ευχαριστούμε Σάντρα!

 

4 comments

  1. καλησπέρα!Μπορείτε να μου πείτε τι βάτα χρησιμοποιούμε για ένα τέτοιο παπλωματάκι για να είναι ζεστό. ευχαριστώ!

    Like

  2. Πολύ ωραία ιδέα και σαφείς οι οδηγίες για εμάς που δεν γνωρίζουμε την τεχνική! Ευχαριστούμε!

    Like

  3. Reblogged this on ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΣΓΟΥΩΡΚ and commented:

    Η παπλωματού Σάντρα Κορωνάκη έραψε ένα παπλωματάκι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που μας έδωσαν από το Ηλιτόμηνο, και έγραψε τις οδηγίες. Η Μάνια Χατζηιωαννίδη το μετέφρασε στα αγγλικά και τους υπολογισμούς σε ίντσες, για όσους δουλεύουν με αυτές. Είναι πολύ απλό και μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε όλη σας την αγάπη για τα μωράκια!! Μοιραστείτε μαζί μας τις δημιουργίες σας με φωτογραφίες εδώ και από κοντά στην Χειροτέχνικα στο Μαρούσι από 24-26 Μαρτίου!! Σας περιμένουμε!!

    Like

Leave a comment