Πρώτη φορά πάτσγουωρκ: Ένα εύκολο μαξιλαράκι

Ένα μαξιλαράκι για σήμερα ή μάλλον μισό αλλά πολύ βασικό μάθημα μια και με τον τρόπο που θα το συναρμολογήσουμε θα κάνετε οποιοδήποτε έργο σας με τετράγωνα, μικρά ή μεγάλα. Θα δούμε λοιπόν σήμερα πώς κόβουμε και πώς ράβουμε τα τετράγωνα και την επόμενη εβδομάδα θα σας δείξω πώς θα συναρμολογήσουμε το μαξιλάρι. Οι οδηγίες φυσικά είναι σε εκατοστά, αλλά υπάρχουν δευτερευόντως και οι ίντσες, για όσες έχουν δουλεύουν σε αυτό το σύστημα. Το περιθώριο ραφής είναι 0,75 εκ (1/4″).
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε σε ένα χαρτί πώς θέλουμε να είναι το μαξιλάρι μας και να καθορίσουμε τις τελικές του διαστάσεις, όπως βλέπετε στη φωτογραφία:
 
Το μαξιλάρι που θα φτιάξουμε θέλουμε να είναι 40 * 40 εκ. (16*16″). Αρα με βάση το σχέδιό μας, κάθε τετράγωνο θα είναι 10 * 10 εκ (4*4″). Για να έχουμε αυτό το τελικό μέγεθος, θα πρέπει να κόψουμε το κάθε τετράγωνο 11,5*11,5 cm (4 1/2* 4 1/2″) για να έχουμε και το περιθώριο ραφής μας, για το οποίο έχουμε μιλήσει εδώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ή 4 διαφορετικά υφάσματα ή ακόμα να κάνετε κάθε τετράγωνο και από διαφορετικό ύφασμα, προκειμένου να αξιοποιήσετε τα υπολείμματά σας.
 
Κόβουμε 16 τετράγωνα των 11,5 εκ. ή 4 1/2″, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Παρατηρήστε πώς τοποθετώ το χάρακα για να κόψω τα 11,5 εκ Κόβουμε πρώτα το ύφασμα σε λωρίδες των 11,5 εκ. και στη συνέχεια τις λωρίδες σε τετράγωνα.
 
Τα τετράγωνά μας είναι έτοιμα να ραφτούν
Τα τοποθετούμε με τον τρόπο που μας αρέσει
Βάζουμε τα κομμάτια ανά δύο δίπλα στη μηχανή μας.Στερεώνουμε αν θέλουμε με καρφίτσες.
 
Γαζώνουμε το πρώτο ζευγάρι και στη συνέχεια βάζουμε το δεύτερο ζευγάρι χωρίς να σηκώσουμε το ποδαράκι. Συνεχίζουμε τροφοδοτώντας τα ζευγάρια μας με τον ίδιο τρόπο, που λέγεται chain piecing και μας βοηθάει να ράβουμε γρηγορότερα τα τετράγωνα, ειδικά όταν έχουμε πολλά. Τελειώνοντας, τα ζευγάρια είναι ενωμένα μεταξύ τους με κλωστή που την κόβουμε.
 


  

Στη συνέχεια, ράβουμε τα ζευγάρια μεταξύ τους και σχηματίζουμε τετράδες.

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε 4 λωρίδες από 4 τετράγωνα η κάθε μία. Στο σημείο αυτό, η θεωρία μερικών λέει σίδερο με τις ραφές κάθε λωρίδας σε διαφορετική κατεύθυνση. Η θεωρία άλλων πάλι αλλά και η δική μου λέει όχι, γιατί μπορεί να ξεχειλώσουν και να μη συμπίπτουν οι ραφές.
Για να ενώσουμε τις λωρίδες μεταξύ τους παίρνουμε δύο λωρίδες, τις βάζουμε καλή με καλή σύμφωνα με το σχέδιό μας και βάζουμε μια καρφίτσα κάθετα μέσα σε κάθε ραφή φροντίζοντας η ραφή της μιας λωρίδας να είναι δεξιά και η άλλη αριστερά, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Γαζώνουμε τις λωρίδες μεταξύ τους. Στη συνέχεια γαζώνουμε και τις άλλες δύο και μετά ενώνουμε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.

Τώρα σιδερώνουμε και το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω. Ο τρόπος αυτός συναρμολόγησης εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε περίπτωση θέλουμε να ενώσουμε τετράγωνα, είτε θέλουμε να φτιάξουμε πάπλωμα ολόκληρο είτε ένα μικρό νεσεσεράκι.
Την επόμενη Πέμπτη θα δούμε πώς συναρμολογούμε το μαξιλάρι. 

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s