Όχι ακριβώς πάτσγουωρκ το σημερινό μάθημα. Και λίγο από πάτσγουωρκ, κυρίως για να χρησιμοποιήσω το προϊόν που θα σας δείξω και με έχει ενθουσιάσει τόσο πολύ. Πρόκειται για πανί, πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να τυπώσει σε έναν απλό οικιακό εκτυπωτή.
Είναι κάτι που έβλεπα αρκετά χρόνια στα site του εξωτερικού, αλλά δεν είχα βρει ακόμα στην Ελλάδα. Τώρα που τα κορίτσια το έφεραν στο ηλεκτρονικό κατάστημα του ftiaxto.gr, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό. Κάτι που το είχα πια τόσο κοντά μου, κάτι που ένας φίλος είχε την ιδέα των μαξιλαριών που θα δείτε, είχε έρθει πια η ώρα να το δοκιμάσω.
Η Ιφιγένεια που θα δείτε στη φωτογραφία παρακάτω, δουλεύει στη Λυρική Σκηνή που ανέβασε το καλοκαίρι στο Ηρώδειο την παράσταση Μαντάμα Μπατερφλάι. Ο κοινός φίλος μας, Νίκος, που επίσης δουλεύει στη Λυρική, την έβγαλε φωτογραφία στο Ηρώδειο με το κιμονό της, επεξεργάστηκε τη φωτογραφία και μου την έστειλε για τα περαιτέρω.
Πήρα λοιπόν το θαυματουργό αυτό προϊόν και ακολουθώντας τις πολύ απλές οδηγίες, τύπωσα τη φωτογραφία. Λάβετε υπόψη σας ότι δε χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Το μόνο απαραίτητο είναι ο εκτυπωτής να είναι ink jet και όχι laser. Κατά τ’ άλλα, βάζουμε τις ρυθμίσεις του χαρτιού στο Plain Paper (σαν να είχαμε δηλαδή να τυπώσουμε απλό χαρτί), ενώ την ποιότητα εκτύπωσης την έχουμε στο Best, επειδή πρόκειται να τυπώσουμε φωτογραφία. Το μόνο σημείο που θέλει προσοχή είναι το πώς θα τοποθετήσετε το πανί/χαρτί μέσα στον εκτυπωτή και δυστυχώς αυτό θα πρέπει να το βρείτε μόνοι σας, γιατί κάθε εκτυπωτής είναι διαφορετικός και δεν μπορώ να σας δώσω μια γενική οδηγία.
Έβαλα λοιπόν το πανί/χαρτί μέσα στον εκτυπωτή μου και τύπωσα. Το άφησα για 5 λεπτά το πολύ να στεγνώσει καλά-καλά και στη συνέχεια έβγαλα από την πίσω μεριά το χαρτί. Ήταν πολύ απλό. Σαν ξεφλούδισμα. Πήρα τον κόφτη μου και το χάρακα και έκοψα τα περιθώρια. Το μέγεθος του πανιού μου πια ήταν 16 επί 28 εκατοστά (6 1/2” * 11”). Το δε αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Δε νομίζετε;
Το ύφασμα αυτό εννοείται ότι μπορείτε να το πλύνετε και να το σιδερώσετε κανονικότατα σαν οποιοδήποτε βαμβακερό ύφασμα. Το δοκίμασα με μεγάλη επιτυχία.
Ο στόχος μου ήταν ήταν να κάνω τη φωτογραφία, μαξιλάρι για την Ιφιγένεια. Το τελικό μέγεθος του μαξιλαριού μου το ήθελα να είναι περίπου 40 εκατοστά (16”).
Έκοψα λοιπόν δύο λωρίδες ύφασμα 28 επί 14 εκατοστά (11” * 5 1/2”) , δύο λωρίδες 41 επί 8 εκατοστά ( 16 1/2” * 3 1/4″) και ένα κομμάτι 41 επί 41 εκατοστά (16 1/2” * 16 1/2”) για την πίσω πλευρά του μαξιλαριού. Επίσης, αγόρασα ένα φερμουάρ σε χρώμα που να ταιριάζει μεγέθους 40 εκατοστών (15″). Περιθώριο ραφής 0,75 εκατοστά (1/4”).
Έραψα καλή με καλή πρώτα τις λωρίδες στα πλαϊνά της φωτογραφίας και σιδέρωσα:
Στη συνέχεια, έραψα και τις δύο λωρίδες πάνω – κάτω και σιδέρωσα πάλι
Ώρα για να μπει το φερμουάρ. Καρφίτσωσα το φερμουάρ καλή με καλή με την μπροστινή πλευρά του μαξιλαριού (από την κάτω πλευρά). Προσοχή δε ράβω από τη μια άκρη μέχρι την άλλη. Έχω βάλει καρφίτσες κάθετες για να οριοθετήσω το πού θα ραφτεί ακριβώς.
Βάζω το κατάλληλο ποδαράκι στη μηχανή μου και ράβω:
Όπως βλέπετε τη φωτογραφία, βάζω από πάνω το πίσω κομμάτι και καρφιτσώνω καλή με καλή με τον ίδιο τρόπο, όπως έκανα και για το μπροστινό. Προσοχή και πάλι στις κάθετες καρφίτσες:
Έτοιμο το φερμουάρ. Στερεώνω με καρφίτσες ή τρυπώνω γύρω γύρω τις τρεις πλευρές του μαξιλαριού και ράβω. Προσοχή, το φερμουάρ πρέπει να είναι ανοιχτό, γιατί μετά δε θα μπορείτε να γυρίσετε το μέσα – έξω και θα ξηλώνετε, όπως μου συμβαίνει συχνά – πυκνά από τη βιασύνη μου. Αν θέλετε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το φερμουάρ σας παραπέμπω στο μάθημά μας για το μαξιλάρι.
Γυρίζετε το μαξιλαράκι από την καλή, βάζετε το γέμισμα και ιδού:
Τέλειο δεν είναι; Ευχαριστώ Νίκο και Ιφιγένεια!
Και εσείς, τώρα που το είδατε, βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί τι μπορείτε να κάνετε με το θαυματουργό αυτό προϊόν. Για φανταστείτε πχ ένα παπλωματάκι με φωτογραφίες του μωρού σας ή μαξιλαράκια με τη φωτογραφία των παιδιών σας για τις γιαγιάδες και τους παπούδες ή με τη δική σας φωτογραφία για τον καλό σας ή…….Οι δυνατότητες είναι αναρίθμητες.