
Ωστόσο, το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τα παραπάνω, καθόλου δε θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να κάνουμε πάτσγουωρκ, γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υφάσματα που μας αρέσουν και να τα κόψουμε μόνοι μας.
Τι είδους υφάσματα θα επιλέξουμε; Κατά τη γνώμη μου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το είδος του έργου και τον τρόπο πλυσίματος. Αν κάνουμε κάτι που θα το πλένουμε συχνά στο πλυντήριο, θα βάλουμε υφάσματα που πλένονται με τον ίδιο τρόπο. Αν κάνουμε κάτι και το κρεμάσουμε στον τοίχο που σημαίνει ότι θα θέλει μια στο τόσο καθάρισμα και άρα μπορούμε να το πάμε στο καθαριστήριο, ας βάλουμε ό,τι θέλουμε. Μπορούμε να ανακατέψουμε τα πάντα.
Τα ίδια βαμβακερά υφάσματα χρησιμοποιούμε συνήθως για να βάλουμε και στην πίσω μεριά του καπιτοναρισμένου μας τελικού έργου. Θυμηθείτε ότι το ύφασμα που έχουμε κάνει πάτσγουωρκ μπαίνει επάνω, στη μέση μπαίνει η βάτα και από κάτω ένα άλλο κομμάτι ύφασμα. Η σύγχρονη τάση στο πάτσγουωρκ οδηγεί μερικές φορές και την πίσω πλευρά στο να έχει κάποια στοιχεία πάτσγουωρκ. Αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν ακολουθήσετε τα παλιά χνάρια, τότε τα σεντονόπανα είναι η πιο οικονομική επιλογή. Φροντίστε όμως, σε κάθε περίπτωση, να ταιριάζει το πίσω ύφασμα με το μπροστινό και τα δύο μαζί να ταιριάζουν με το ρέλι που θα ενώσει και τα τρία στρώματα και θα βάλει την τελική πινελιά.
Απόθεμα σε υφάσματα
Αν αρχίσετε να ασχολείστε με την τεχνική του πάτσγουωρκ και σκέφτεστε να δημιουργήσετε κάποιο απόθεμα, τα παρακάτω θα σας είναι χρήσιμα: Όταν πηγαίνουμε βόλτα στα καταστήματα και μας αρέσει ένα ύφασμα, μια καλή ιδέα είναι να πάρουμε ένα μέτρο, για να το έχουμε στο απόθεμά μας. Αν πάλι βγαίνουμε να ψωνίσουμε για κάτι συγκεκριμένο, διαλέγουμε προσεκτικά τα σχέδια και τα χρώματα, ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους και παίρνουμε ακόμα και από μισό μέτρο που συνήθως είναι το ελάχιστο που μας κόβουν τα περισσότερα καταστήματα υφασμάτων. Οπωσδήποτε στο απόθεμά μας θα πρέπει να έχουμε και απλά χρωματιστά υφάσματα χωρίς σχέδια. Αυτά είναι που θα αναδείξουν τα υπόλοιπα. Και μην ξεχνάτε. Το απόθεμά μας σε υφάσματα χτίζεται σιγά-σιγά.
Βάτες
Η βάτα (batting Αμερικάνικά ή wadding στα Αγγλικά ή filler) είναι το υλικό εκείνο που μπαίνει ανάμεσα στα δυο βαμβακερά υφάσματα, προκειμένου να δώσει όγκο, ενδιαφέρουσα υφή αλλά και ζεστασιά. Οι βάτες είναι βαμβακερές, μάλλινες, αμιγώς συνθετικές ή και σύμμικτες, δηλαδή σε κάποιο ποσοστό συνθετικές και σε κάποιο έχουν φυσική ίνα, μαλλί ή βαμβάκι. Το τι θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε είναι καθαρά θέμα δικό σας.
Κλωστές
Η απλή 100% βαμβακερή κλωστή που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες μας και εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα, είναι ό,τι μας χρειάζεται. Αν τώρα κάνετε το καπιτονάρισμα στο χέρι, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε λίγο πιο χοντρή κλωστή, γιατί το καπιτονάρισμα αυτό είναι συνήθως πιο αρύ και του πάει η πιο χοντρή κλωστή. Το αναδεικνύει ακόμα περισσότερο.