Εξάγωνα και όχι μόνο

Η τεχνική που θα δείξουμε σήμερα είναι από τις παλαιότερες και χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες. Ένα από τα παλαιότερα Αμερικανικά παπλώματα που έχει διασωθεί είναι το Saltonstall quilt, που χρονολογείται στα 1704 και έχει ακόμα μέσα τα κομματάκια του χαρτιού που είχαν χρησιμοποιηθεί και ήταν από καταλόγους του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ του 1701 (The Quilters Ultimate Visual GuideEllen Pahl).

Το είδος αυτό του πάτσγουωρκ ίσως είναι χρονοβόρο, αλλά είναι και αυτό που μπορείτε να έχετε μαζί σας όπου πάτε, μια και γίνεται με το χέρι. Βεβαίως και μπορείτε να το δουλέψετε και στη μηχανή, αλλά αυτό θα το δείξουμε άλλη φορά.

Πρόκειται λοιπόν για πάτσγουωρκ που κάνουμε χρησιμοποιώντας για πατρόν κομματάκια από χαρτί που μας βοηθούν να δώσουμε σχήμα στο ύφασμα.

Τα κομματάκια πρέπει να έχουν σχήματα που να μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους χωρίς να αφήνουν κενά. Τα πιο συνηθισμένα είναι εξάγωνα, τρίγωνα, ρόμβοι:

Το αποτέλεσμα που μας δίνει ο συνδυασμός των σχημάτων αυτών, τα οποία συνδυάζονται και μεταξύ τους, αρκεί, όπως είναι αυτονόητο να έχουν πλευρές στο ίδιο ακριβώς μέγεθος, είναι ιδιαίτερα ακριβές, δεδομένου ότι το χαρτί βοηθάει ώστε το ύφασμα να μη χάνει καθόλου το σχήμα του.

Με τα σχήματα αυτά μπορούμε να φτιάξουμε είτε ολόκληρο πάπλωμα, είτε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ομάδες, όπως θα δούμε σε αυτά που θα κάνουμε σήμερα, που μπορούμε να τις απλικάρουμε πάνω σε άλλο ύφασμα.

Δείτε για παράδειγμα αυτό το πάπλωμα από το blog «we shall sew». Τα εξάγωνα έχουν χρησιμοποιηθεί αυτόνομα ως στοιχεία απλικαρισμένα. Το αποτέλεσμα είναι ένα modern quilting, δηλαδή ένα μοντέρνο πάπλωμα (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά).

Δείτε κι αυτή τη φωτογραφία από το site  “Sewhomegrown” (Η φωτογραφία είναι από το Διεθνές Φεστιβάλ Quilting στο Τόκυο). Τα εξάγωνα έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να σχηματίζουν ροζέτες που ξεχωρίζουν μεταξύ τους από μια σειρά λευκών εξαγώνων.

Και στις δύο αυτές φωτογραφίες, με τα εξάγωνα έχουν δημιουργηθεί ομάδες-ροζέτες και στη συνέχεια έχουν απλικαριστεί πάνω σε ένα μαξιλαράκι για τις καρφίτσες και σε ένα παπλωματάκι αντίστοιχα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο quilting που έχει γίνει με το χέρι (φωτογραφίες από το blog “nana company). Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τεχνική είναι σαν να το αποζητάει το καπιτονάρισμα στο χέρι.

Σε αυτή πάλι τη φωτογραφία, τα εξάγωνα έχουν ραφτεί σε δυο σειρές και έχουν απλικαριστεί πάνω σε μια τσάντα της Amanda Jenings. Το αποτέλεσμα είναι πολύ φίνο.

Πάμε τώρα να δούμε πώς γίνονται αυτά τα μικρά κομματάκια. Ας ασχοληθούμε με τα εξάγωνα και ό,τι δείξουμε γι’ αυτά ισχύει και για τα υπόλοιπα σχήματα.

Πρώτα ο παραδοσιακός τρόπος

Σχεδιάζουμε πάνω σε ένα χαρτόνι ή σε ένα σκληρό πλαστικό ένα εξάγωνο στο τελικό μέγεθος που θέλουμε να βγει το σχήμα μας. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Το μέγεθος καθορίζεται από το μήκος της κάθε πλευράς. Αν δηλαδή δούμε σε ένα πατρόν ότι πρέπει να κάνουμε εξάγωνα 3 εκατοστών ή 2”, σημαίνει ότι αυτό θα είναι το μέγεθος της κάθε πλευράς.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε το πλαστικό μας πατρόν και μεταφέρουμε πάνω σε ένα χαρτί τόσες φορές το σχέδιο αυτό, όσα και τα εξάγωνα που θέλουμε τελικά να φτιάξουμε. Τα κόβουμε:

Τώρα ο πιο εύκολος και σύγχρονος τρόπος

Σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση http://incompetech.com/graphpaper/hexagonal/ μπορείτε να τυπώσετε ό,τι μέγεθος εξαγώνου θέλετε. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και άλλα sites και με τα άλλα σχήματα. Τυπώνουμε όσες σελίδες θέλουμε και δυστυχώς τη χαρτοκοπτική δεν τη γλυτώνουμε. Κόβουμε και καταλήγουμε στο παραπάνω ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν βέβαια θέλετε να κόψετε από μονοκόμματο ύφασμα τα κομμάτια σας, τότε μπορείτε να κάνετε το εξής:

Κόβετε λωρίδες από το ύφασμα με φάρδος όσο είναι το ύψος των εξαγώνων συν το περιθώριο ραφής. Καρφιτσώνετε επάνω τα εξάγωνα (στο σχέδιο είναι τα μπλε) και κόβετε με το χάρακά σας και το στρογγυλό κόφτη πάνω στις κόκκινες διακεκομμένες γραμμές. Σίγουρα πιο γρήγορο.

Η συνέχεια είναι κοινή και για τους δύο τρόπους. Τοποθετείτε τα χαρτάκια σας πάνω στο ύφασμα με τρόπο ώστε να υπάρχει ένα περιθώριο ραφής γύρω-γύρω. Αν θέλετε μεγάλη ακρίβεια, φροντίζετε το περιθώριο αυτό να είναι ομοιόμορφο σε κάθε πλευρά. Μπορεί να είναι 0,5 εκατοστό (1/4”) ή και παραπάνω ή και λιγότερο αν δε σας φτάνει το ύφασμα. Μην ξεχνάτε ότι το είδος αυτό πάτσγουωρκ επιτρέπει την εκμετάλλευση όλων των κομματιών που μας περισσεύουν από δω κι από κει. Άρα λοιπόν περιθώριο τόσο όσο να μπορούμε να δουλέψουμε. Καρφιτσώνουμε τα χαρτάκια και κόβουμε το ύφασμα.

Κάνουμε έναν κόμπο στην κλωστή μας και περνάμε τη βελόνα μας.

Διπλώνουμε το ύφασμα στην μια πλευρά.

Διπλώνουμε και στην ακριβώς διπλανή πλευρά και

Στερεώνουμε τη γωνία ράβοντας μια δυο βελονιές. Πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στην επόμενη γωνία και κάνουμε το ίδιο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλες τις γωνίες.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό. (Στη δική μου βέβαια περίπτωση που δεν είμαι διόλου επιμελής σε ό,τι πρόκειται να κρυφτεί.) Μιλάω βέβαια για το περιθώριο ραφής που δεν είναι ίσιο, γιατί τα κομματάκια του υφάσματος που χρησιμοποίησα ήταν μικρά- μικρά.

Όταν τα κόβετε σε ένα κομμάτι ύφασμα μεγάλο, όπως είπαμε και παραπάνω, σίγουρα μπορείτε να ρυθμίσετε καλύτερα το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό είναι ένα σημείο που δε χρειάζεται να σας αγχώνει μια και αυτή  είναι η πλευρά που δε φαίνεται.

Κάνετε το ίδιο για όλα σας τα κομμάτια που θα πρέπει να είναι κάπως έτσι από την καλή μεριά.

Πάμε τώρα να τα ενώσουμε: Βάζουμε δυο εξάγωνα καλή με καλή και με πολύ – πολύ μικρές βελονιές αρχίζουμε να ενώνουμε. Ίσως σε κάποια σημεία να χρειαστεί να τσαλακώσετε ένα κομμάτι λίγο για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε την πλευρά.

Όταν ενώσετε όλα τα κομμάτια μεταξύ τους, θα έχετε μια ροζέτα, όπως η διπλανή, αν αυτό είναι το σχήμα που έχετε επιλέξει.

Βγάζετε προσεκτικά τα χαρτάκια από πίσω και τα κρατάτε στην άκρη, για να μη χρειαστεί να ξανακάνετε χαρτοκοπτική. Το πολύ – πολύ, αν έχουν τσαλακωθεί, τα πατάτε με το σίδερο (εννοείται χωρίς ατμό).

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε, καταλαβαίνετε ότι είναι άπειροι. Ειδικά δε αν συνδυάσετε και τα σχήματα μεταξύ τους……

Και θυμηθείτε, τα εξάγωνα είναι τόσο εθιστικά. Δείτε αυτή τη φωτογραφία από το Pinterest και αφήστε τον εαυτό σας να ονειρεύεται τι θα μπορούσε να φτιάξει αν αυτό το κουτί ήταν δικό σας.

 

2 comments

Leave a comment