Το πάτσγουωρκ και οι άλλες χειροτεχνίες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2014

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου τελείωσαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας και λυπάμαι πραγματικά που δε σκέφτηκα να γράψω αυτό το άρθρο νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχα δεί τα μπάνερ των Αγώνων και τα είχα ήδη συνδέσει με το πάτσγουωρκ.

Ήταν όμως μόλις πριν δυο-τρεις μέρες που διάβασα το πώς σχεδιάστηκε η εικόνα, όπως λέγεται των Αγώνων, μέρος της οποίας είναι και αυτά τα μπάνερ.  Και αυτό θα μοιραστώ μαζί σας, έστω και κατόπιν εορτής. Εξ άλλου, όλο αυτό είναι μια γιορτή από μόνο του. Ένα ταξίδι στο κόσμο των χρωμάτων και της κάθε είδους χειροτεχνίας, που ήρθαν και ενώθηκαν όλα από τους σχεδιαστές για να προβληθεί η πατρίδα τους…

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της  Bosco (http://sochi2014.bosco.ru/en/) που ήταν  χορηγός των Αγώνων του Σότσι και η εταιρεία που σχεδίασε και κατασκεύασε τα μπάνερς αλλά και πολλά από τα αντικείμενα των Αγώνων που βγήκαν προς πώληση.

“Κάθε χώρα στον κόσμο είναι περήφανη για τις ρίζες της και το ίδιο συμβαίνει και στη Ρωσία.Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσο διαφορετικές παραδόσεις, τραγούδια και χειροτεχνίες που υπογραμμίζουν αυτή ακριβώς τη μοναδικότητα του κάθε λαού.Η Bosco είχε να διαλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα θεμάτων και στο τέλος κατέληξε σε κάτι οικείο, το πάτσγουωρκ – πάπλωμα.

Κάθε κοματάκι που σχεδιάστηκε, εμποτίστηκε από την ιστορία και την “προσωπικότητα” των παραδοσιακών χειροτεχνιών κάθε μιας από τις 89 περιοχές της Ρωσίας. Συνδυάστηκαν οι δαντέλες, με τη ζωγραφική, τη χαρακτική και όλες τις Ρωσικές χειροτεχνίες  και έτσι φτάσαμε στο μοντέρνο, ιδιάιτερο αλλά και αδιαμφισβήτητα “Ρωσικό”αποτέλεσμα στην εικόνα των Αγώνων”.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένα από τα επιμέρους στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν οι σχεδιαστές (στην κάτω πλευρά των φωτογραφιών, βλέπετε τα μοτίβα που έγιναν με βάση τα πρωτότυπα σχέδια)

Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα αναγνωρίσετε σε κάποια από τα παραπάνω αντικείμενα κάτι που έφερε κάποιος γνωστός από ένα ταξίδι στη Ρωσία, αλλά ίσως και να έχετε αγοράσει  κάποιο από αυτά σε κάποια λαϊκή, πουλημένο από Ρωσοπόντιους που έφεραν μαζί τους κάτι από την παράδοση της χώρας που τους φιλοξένησε για τόσα χρόνια.


Πήραν λοιπόν οι σχεδιαστές στοιχεία από αυτά τα αντικείμενα της λαϊκής παράδοσης, και έφτιαξαν την εικόνα των Αγώνων. Ένα όμορφο χρωματιστό πάτσγουωρκ:

Και την Εικόνα αυτή την έβαλαν πάνω στις στολές,

Σε κομμάτια ύφασμα

Σε quilts

Σε χαλιά

Στα μετάλλια των αθλητων  και τις κορδέλες τους

Στα αεροπλάνα και τα τραίνα τους

Και γενικά γέμισαν όλη τη χώρα τους με πάτσγουωρκ φτιαγμένο από τις χειροτεχνίες που γίνονται σε κάθε άκρη της Ρωσίας.

Και επειδή οι Αγώνες αυτοί χαρακτηρίστηκαν στο Διαδίκτυο και  ως οι Αγώνες της Χειροτεχνίας, κλείνω το άρθρο αυτό με δυο φωτογραφίες που σίγουρα έχετε δεί : τη στολή της Αμερικανικής Ομάδας. Φτιαγμένη κι αυτή με τη λογική του πάτσγουωρκ, αποτελούμενη όμως από πολλά πλεκτά κομμάτια.

και το Φινλανδό προπονητή που πλέκει την ώρα που ο αθλητής του ετοιμάζεται να αγωνιστεί….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s