Ελάτε κι εσείς στο μαγικό κόσμο του πάτσγουωρκ

Τι είναι το πάτσγουωρκ;

Δύο είναι οι πολύ βασικές έννοιες:

Patchwork = Patch (μπάλωμα, μικρό κομμάτι ύφασμα) και work (δουλειά). Δηλαδή για να κάνουμε Πάτσγουωρκ δουλεύουμε με μικρά κομμάτια ύφασμα, τα οποία τα ενώνουμε είτε στο χέρι είτε με τη βοήθεια της μηχανής και φτιάχνουμε ένα νέο ύφασμα στο μέγεθος που το θέλουμε, το οποίο αποτελείται από μικρά – μικρά κομματάκια. Ο τρόπος που ενώνουμε τα κομματάκια μας δίνει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Μεγάλη σημασία στο πάτσγουωρκ έχουν και οι χρωματικοί συνδυασμοί, μια και μπορεί να απογειώσουν αλλά και να μειώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Quilting = (προέρχεται από τη λατινική λέξη culcita που σημαίνει σάκος γεμισμένος). Αυτό που παλιά έλεγαν οι νοικοκυρές καπιτονάρισμα. Δηλαδή όταν έχουμε δύο κομμάτια ύφασμα και ενδιάμεσα βάτα και τα κάνουμε σαν ένα σάντουιτς, προκειμένου να γίνουν ένα ζεστό πάπλωμα ή απλώς όταν θέλουμε το τελικό μας προϊόν να έχει όγκο και να μην είναι τελείως επίπεδο, αλλά να είναι ανάγλυφο.

Είναι αλήθεια ότι το Πάτσγουωρκ θέλει πειθαρχία, τεχνική, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Μπορεί κανείς να κάνει πάτσγουωρκ χρησιμοποιώντας υφάσματα που έχει στο σπίτι του, έχει βαρεθεί να τα βλέπει και θέλει να τους αλλάξει τη χρήση τους. Παλιά σεντόνια, πουκάμισα που έχουν τρυπούλες, τραπεζομάντηλα που έχουμε βαρεθεί, μπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για τις πρώτες δοκιμές μας.

Να σας δείξω το δικό μου πρώτο έργο και να σας πω πώς ξεκίνησε. 

Όταν ακόμα μάθαινα και έκανα τα διάφορα σχέδια σκέφτηκα, γιατί να πάνε χαμένα και να τα κρατήσω σε ένα ντοσιέ? Είχα και το τυρκουάζ ύφασμα από ένα φθαρμένο σεντόνι που λάτρευα, κι έτσι κατέληξα στο πρώτο μου πάπλωμα. Φιλόδοξο σχέδιο, με πολλές ατέλειες αλλά και το περισσότερο αγαπημένο μου μέχρι σήμερα.

Ιστορία του Πάτσγουωρκ

Δυο λόγια για την ιστορία του. Ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα βρήκε μεγάλη άνθηση στην Αμερική, όπου έφτασε με τους Εγγλέζους και Ολλανδούς αποίκους. Πέραν της προφανούς σημασίας που είχε στην οικονομία των οικογενειών, ήταν και μια διέξοδος για κοινωνική ζωή, δεδομένου ότι ήταν κάτι που έκαναν οι γυναίκες δουλεύοντας σε παρέες.

Πριν τον 19ο αιώνα, είχε να κάνει κυρίως με το μπάλωμα των ρούχων, που στην πορεία  μετατρέπονταν σε παπλώματα, λόγω της ανέχειας που υπήρχε στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Όταν αργότερα τα βαμβακερά υφάσματα έγιναν πιο προσιτά στη μεσαία κοινωνική τάξη άρχισαν και τα παπλώματα με πάτσγουωρκ να βρίσκουν τη θέση τους και ως έργα τέχνης. Όταν δε εφευρέθηκε και η μηχανή ραψίματος η τέχνη αυτή πήρε μεγάλη ώθηση.

Το Quilting από την άλλη πλευρά έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Αίγυπτο και Κϊνα. Συναντώνται δείγματα το Μεσαίωνα ακόμα και σε σχέση με τις πανοπλίες των στρατιωτών.

Τώρα που, πιστεύω, καταλάβατε τι περίπου αφορά το πάτσγουωρκ, σας περιμένω την επόμενη εβδομάδα, να μιλήσουμε για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούμε.

One comment

Leave a comment