Frist Greek patchwork book and guess what: it’s written by me! /Το πρώτο Ελληνικό βιβλιο για πάτσγουορκ και είναι δικό μου!

You may read below about my book which happens to be the first book in Greek about patchwork and quilting. Of course the content of the book will be Greek to my English speaking followers…..

Πώς περνάει έτσι ο καιρός! Το βιβλίο μου έχει κυκλοφορήσει σχεδόν δυο μήνες κι εγώ δεν έκανα ούτε μια ανάρτηση για χάρη του. Πάντα οι δύο τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι πολύ πιεσμένοι. Όμως νομίζω του αξίζει μια ανάρτηση έστω και σε αυτόν τον τελευταίο μήνα του χρόνου που συνήθως κάνουμε τους απολογισμούς μας. Ας ξεκινήσω λοιπόν τον ετήσιο απολογισμό μου με το βιβλίο μου.

Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους εκδόθηκε. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια πήγαινε-έλα, η εκδότρια Μαίριλην Ευσταθοπούλου (Lefki Selida) με εμπιστεύτηκε και το εξέδωσε. Και το βιβλίο έγινε όπως το φανταζόμουν. Σε ολόλευκο χαρτί για να φαίνονται όμορφα τα πολλά χρώματα, σε μέγεθος σχολικού βιβλίου για να είναι εύκολο να το έχεις δίπλα σου όταν δουλεύεις!

exofyllo

I am so happy! Happy because there is now a book about patchwork and quilting in Greek and even happier because this book is mine. Let us have a look inside the book that has two parts:

Μεγάλη η χαρά μου! Χαρά που πια έχουμε και στην Ελλάδα ένα βιβλίο για το πάτσγουορκ και ακόμα μεγαλύτερη χαρά που το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από μένα. Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει το βιβλίο αυτό που χωρίζεται σε δυο μέρη (οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τις σελίδες του βιβλίου) :

On the first part / Στο πρώτο μέρος:

  • You may read a few words about patchwork history and you will realize that it’s origins are in Europe and not in the States as many people believe, whereas quilting can be found even in Ancient China.
  • Θα διαβάσετε δυο λόγια για την ιστορία του πάτσγουορκ και θα μάθετε ότι δεν είναι Αμερικανική η προέλευσή του, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά Ευρωπαϊκή, ενώ το καπιτονάρισμα έχει ρίζες στην αρχαία Κίνα ακόμα.

paploma moy

  • What utils and notions we need in order to make patchwork and how we use them
  • Θα μάθετε τι εργαλεία χρειαζόμαστε και πώς τα χρησιμοποιούμε

ergaleia texnikes

  • You will learn about fabric, batting and thread
  • Τι υλικά χρειαζόμαστε: Υφάσματα, βάτες και κλωστές

yfasmata bates

klostes

  • Many patchwork and quilting techniques by hand or using the machine
  • Πολλές τεχνικές πάτσγουορκ και quilting στο χέρι και στη μηχανή

texnikes

  • What machine do we need and how can we proceed with machines we already have at our homes
  • Τι μηχανή χρειαζόμαστε για να κάνουμε πάτσγουορκ και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μηχανές που έχουμε ήδη στα σπίτια μας

raptomixani

  • A few words about colors
  • Αλλά και δυο λόγια για το πώς διαλέγουμε χρώματα

xrvmata

On the second part of the book you will be able to apply all the techniques you learned on the first part making 16 projects. Instructions are both in inches and centimeters. Let us have a look at those patterns:

Στο δεύτερο μέρος θα μπορέσετε να εφαρμόσετε όλες τις παραπάνω τεχνικές και να φτιάξετε 16 σχέδια. Οι οδηγίες είναι σε εκατοστά αλλά και σε ίντσες για όσες δουλεύουν ακόμα έτσι. Ας δούμε λοιπόν τι είναι τα αντικείμενα αυτά:

  • 5 pillows (easy piecing)
  • 5 μαξιλάρια (εύκολα που μας μυούν στο χώρο του πάτσγουορκ μόνο)

maxilaria

  • 4 placemats (easy piecing, first quilting)
  • 4 διαφορετικά σουπλά (εύκολα ως προς το πάτσγουορκ, αλλά εδώ έχουμε και το πρώτο μας καπιτονάρισμα)

souplats

  • An easy runner
  • Ένα ράνερ εύκολο που μπορείτε να το κάνετε και με Χριστουγεννιάτικα υφάσματα να το έχετε έτοιμο για τα Χριστούγεννα.

traversa

  • A baby quilt
  • Ένα μωρουδιακό παπλωματάκι, απλό και εύκολο θα είναι το πρώτο σας μεγαλύτερο έργο. Εδώ έχουμε  μια εύκολη τεχνική και πολύ «συγχωρητική» για λάθη ειδκά για αρχαρίους, μια και η κοπή είναι εντελώς ελεύθερη

baby

  • 3 different beauty cases
  • 3 διαφορετικά νεσεσεράκια (εύκολα ως προς το πατσγουορκ και το καπιτονάρισμα, λίγο πιο σύνθετα στην κατασκευή τους)

neseser;akia

  • One bag easy to make
  • Μια τσάντα για μας ή τις μεγάλες κόρες που θα σας κάνει ξεφτέρια στα τριγωνάκια

tsanta

  • A bigger quilt with all the techniques described in the book.
  • Το μεγαλύτερο πάπλωμα (σε μέγεθος ριχταριού) που έχει επάνω του όλες τις τεχνικές που περιγράφονται στο βιβλίο. Εσείς μπορείτε να το μεγαλώσετε, κάνοντας κάποια τετράγωνα διπλά, ή προσθέτοντας και άλλα δικά σας

mermaid

Thank you for having read this post even if it is about a Greek book!

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω και μερικά ευχαριστώ και από εδώ, γιατί πραγματικά νιώθω μέσα μου μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλους τους ανθρώπους που με στήριξαν με κάθε τρόπο.

Πρώτα απόλα τη Χριστίνα Δεληγιάννη (Κατάστημα Charm Pack) που χορήγησε τα έξοδα του βιβλίου αυτού και το οδήγησε από το συρτάρι μου στα βιβλιοπωλεία. Τον κ.Δημήτρη Αρμενάκη των εργαλείων PRYM, τον κ.Αντώνη Καραμήτσιο των ραπτομηχανών HUSQUARNA και την κα Λ.Μουζάκη των Κλωστών ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, για τη βοήθειά τους σε υλικά και εξοπλισμό για τη φωτογράφιση.

Τις μαθήτριες και στη συνέχεια φίλες αγαπημένες που δοκίμασαν για μένα τα σχέδια του βιβλίου, τη Γιώτα Αργυροπούλου, την Αθηνά Γεωργίτση, την Κατερίνα Ιωάννου, τη Μαίρη Καλεμκερή, την Εύα Καπάζογλου και την Κατερίνα Σωτηροπούλου. Δοκίμασαν τα σχέδια του βιβλίου τόσο σε ίντσες όσο και σε εκατοστά για να είμαστε σίγουρες ότι είναι ολόσωστα. Τη Σάντρα Κορωνάκη για τη φωτογράφιση των τελικών προϊόντων αλλά και την Ειρήνη Ιωσηφέλη.

Τη φίλη μου Κατερίνα Ντοβίνου που είναι πάντα εκεί για μένα όταν θέλω να συζητήσω κάτι που αφορά χειροτεχνία (ό,τι κι αν είναι αυτή), γιατί βλέπετε έχω πολλές φίλες από παλιά, αλλά δεν κατάφερα να παρασύρω καμιά τους στον κόσμο αυτό.

Τον Νίκο Νέζη, συνάδελφο στα χρόνια της Εθνικής που με έμαθε να γράφω εγχειρίδια διαδικασιών και άρα και τεχνικά κείμενα σαν αυτό το βιβλίο.

Και αφήνω για το τέλος τα πιο σημαντικά άτομα για μένα, τον άντρα μου και τα παιδιά μου που πάντα πίστευαν σε μένα και με ενθάρρυναν σε ό,τι κι αν έκανα.

Ελπίζω το βιβλίο μου να σας βοηθήσει να μάθετε πάτσγουορκ κι αν κάνετε κάποιο από τα σχέδια που περιγράφονται μέσα, με μεγάλη μου χαρά θα αναρτήσω τη φωτογραφία που θα μου στείλετε.

 

9 comments

  1. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου και πάντα επιτυχίες ότι κι αν κάνεις!!!!!!!!!
    Σε σένα,Μάνια μου,χρωστάμε ευγνωμοσύνη,την γνωριμία μας με το πάτσγουορκ,από τα πρώτα μαθήματα που μας έδειξε στο ftiaxto, και από τότε και το ποιο μικρό κομμάτι υφάσματος το οικονομάω για να το αξιοποιήσω μόλις βρω ελάχιστο χρόνο!!!!
    Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!!

    Liked by 1 person

    • Πόσο πολύ σ ευχαριστώ για αυτά που μου λες. Το ftiaxto.gr ήταν και για μένα η αρχή και χαίρομαι όταν ακούω ότι ήταν η απαρχή και για κάποιους να ασχοληθούν με το πάτσγουορκ. Καλή συνέχεια λοιπόν και για τις δυο μας!

      Like

Leave a comment