Η γυναίκα του αγρότη (Farmer’s wife)

Ένα άλλο πάπλωμα σήμερα με ονοματεπώνυμο, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, φτιάχτηκε όμως σχεδόν 100 χρόνια μετά.

Picture1

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με λίγη ιστορία.

Το διάστημα μεταξύ της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1918) μέχρι το μεγάλο οικονομικό Κραχ του 1929 ήταν για την Αμερική ήταν ένα διάστημα ηρεμίας και μεγάλων τεχνολογικών και πολιτικών αλλαγών. Ήταν το διάστημα της ποτοαπαγόρευσης αλλά και της ψήφου των γυναικών. Νέοι τρόποι ψυχαγωγίας μπήκαν στη ζωή των Αμερικανών. Το 1920 η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή βγήκε στον αέρα στο Pittsburgh, ενώ μέχρι το 1922 υπήρχαν πάνω από 500 ιδιωτικοί σταθμοί και μέχρι το 1929 τα μισά Αμερικανικά νοικυριά είχαν ραδιόφωνο. Την ίδια εποχή κάνει την εμφάνισή του και ο κινηματογράφος με τις βουβές ταινίες στην αρχή και τις ομιλούσες στη συνέχεια. Μέχρι το 1922  πάνω από 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα της βιομηχανίας Ford έδιναν τη δυνατότητα στους αγρότες να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που μπορούσαν να κάνουν εύκολα με το άλογό τους. Την ίδια εποχή απελευθερώνονταν με γρήγορους ρυθμούς και οι γυναίκες κυρίως στις πόλεις, γεγονός που δημιουργούσε την πεποίηθηση σε μεγάλη μερίδα του κόσμου των πόλεων ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές θα είχαν τη διάθεση να ξεφύγουν και ότι οπωσδήποτε θα είχαν έντονη επιθυμία να δουν τις κόρες τους να ακολουθούν άλλη πορεία από τη δική τους.

Μέσα στα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα της εποχής αυτής λοιπόν υπήρχε στηνMy_Logo Αμερική ένα περιοδικό, το Farmer’s wife, με 750.000 συνδρομητές (η φωτογραφία από The Farmer’s Wife). Οι συντάκτες του περιοδικού είχαν διαφορετική από την παραπάνω άποψη και για να την επαληθεύσουν έθεσαν στις αναγνώστριες του περιοδικού το παρακάτω ερώτημα:

“Με βάση τη δική σας εμπειρία, αν είχατε μια κόρη σε ηλικία γάμου, θα θέλατε να παντρευτεί έναν αγρότη;”

προτρέποντάς τις να εξετάσουν το ερώτημα από κάθε πλευρά του συζητώντας το με συζύγους, παιδιά και φίλους.

Πάνω από 7.000 αναγνώστριες ανταποκρίθηκαν στέλνοντας επιστολές, ενώ δόθηκαν χρηματικά βραβεία στις 68 καλύτερες απαντήσεις.

Όταν διαβάστηκαν όλες οι απαντήσεις, διαπιστώθηκε ότι οι συντάκτες είχαν δίκιο, γιατί σε ποσοστό 94% οι αγρότισσες που μετείχαν στην έρευνα ήταν ευχαριστημένες από τη ζωή τους και θα ήθελαν για την κόρη τους μια παρόμοια επιλογή.

Οι εκδότες του περιοδικού συγκέντρωσαν τις 68 επιστολές που βραβεύθηκαν και έφτιαξαν με αυτές ένα βιβλίο. Διαβάζοντάς το, βλέπει κανείς ότι οι γυναίκες της Αμερικανικής επαρχίας της εποχής εκείνης δεν εντυπωσιάζονταν από το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο, την ψήφο ή άλλα επιτεύγματα της εποχής, αλλά καλωσόριζαν με ενθουσιασμό το τρεχούμενο νερό, το φωτισμό, το αυτοκίνητο και γενικά πράγματα που έκαναν τη ζωή τους πιο εύκολη και οπωσδήποτε ήταν ευχαριστημένες με την αγροτική τους ζωή ανάμεσα σε οικογένεια και φίλους με τα βιβλία τους και δίπλα στη φύση.

Η Laurie Aaron Hird, αρχείο λήψης (1)μητέρα 11 παιδιών, η οποία λατρεύει την εποχή των pioneers (είναι οι πρώτοι άποικοι) εμπνεύστηκε από τα γράμματα αυτά και σχεδίασε και υλοποίησε με υφάσματα -αναπαραγωγές της εποχής εκείνης 111 τετράγωνα των 6″ (15 εκ.) και έγραψε και οδηγίες βήμα – βήμα. Έφτιαξε με αυτά ένα διπλό πάπλωμα και όλο το υλικό αυτό οδήγησε στην έκδοση ενός βιβλίου το 2009 κι έτσι έχουμε και αυτό το “σύγχρονο”πάπλωμα με ονοματεπώνυμο που βασίζεται όμως σε μια άλλη εποχή

αρχείο λήψης

Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι πολλά παπλώματα φτιάχτηκαν με βάση αυτό και με πιο μοντέρνα υφάσματα

http://lindasquiltmania.blogspot.gr/2013/02/my-farmers-wife-quilt.html
http://lindasquiltmania.blogspot.gr/2013/02/my-farmers-wife-quilt.html

 

http://quirkygranolagirl.blogspot.gr/2013/08/farmers-wife-quilt-top.html
http://quirkygranolagirl.blogspot.gr/2013/08/farmers-wife-quilt-top.html
φωτογραφία από https://www.flickr.com/photos/antipodas/6969545321/in/photostream/
φωτογραφία από https://www.flickr.com/photos/antipodas/6969545321/in/photostream/

http://www.quiltingboard.com/pictures-f5/farmers-wife-sampler-quilt-quilted-creekside-jeanie-who-did-wonderful-job-t212998.html

http://www.quiltingboard.com/pictures-f5/farmers-wife-sampler-quilt-quilted-creekside-jeanie-who-did-wonderful-job-t212998.html

και μια λεπτομέρεια του τελευταίου:

CenterovFWSQ

Εκτός από το παραπάνω πάπλωμα, η Laurie Anne Hardie έφτιαξε και το παρακάτω πάπλωμα της Λέσχης του Πόνυ (η φωτογραφία από το site της Nancy Zieman), το οποίο εμπνεύστηκε από εκθέσεις παιδιών των αρχών του 20ου αιώνα. Τα παιδιά πουλούσαν συνδρομές για το περιοδικό αυτό και είχαν τη δυνατότητα να κερδίσουν ένα πόνυ. Το περιοδικό ζητούσε από τα παιδιά να στέλνουν μια φωτογραφία τους με το πόνυ, αλλά πολλά από αυτά έγραφαν και μια έκθεση.  Εδώ μπορείτε να δείτε και μια συνέντευξή της στην Nancy Zieman σχετικά με το πάπλωμα αυτό.

IMG_02801

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s