Kaffe Fassett

Ελάτε σήμερα να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων, των λουλουδιών, στον κόσμο του Kaffe Fassett. Όταν τον πρωτογνώρισα από αναρτήσεις και τα βιβλία του ένιωσα σαν να έμπαινα σε ένα κόσμο ονειρικό.

kaffefassett

Διάσημος συγγραφέας με πολλά best seller βιβλία, καλλιτέχνης στο χώρο του textile art, έχει γίνει πόλος έλξης διεθνώς για πολλούς ανθρώπους που πλέκουν, κεντούν, κάνουν μωσαϊκά, ταπισερί, και φυσικά πάτσγουωρκ και quilting. Δε δουλεύει σε υπολογιστή, παρά ως γνήσιος καλλιτέχνης, κάνει τα πάντα με τα χέρια του.

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1937, δεύτερο παιδί από 5. Διάλεξε μόνος του το όνομά του, παίρνοντας το όνομα ενός παιδιού στην Αίγυπτο, ήρωα του βιβλίου της Ruth Fosdick Jones «Ένα αγόρι στις πυραμίδες». Μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, όπου ο πατέρας του αγόρασε το ετοιμόρροπο σπίτι της Rita Hayworth και του Orson Welles και το μετέτρεψε στο μετέπειτα φημισμένο εστιατόριο Napente, το οποίο ακόμη και σήμερα λειτουργεί από την οικογένειά του. Βρέθηκε από πολύ νωρίς ανάμεσα σε ηθοποιούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς. Παροιμιώδεις ήταν οι χοροί με κοστούμια που διοργανώνονταν στο εστιατόριο, πολλά από τα οποία μεγαλώνοντας σχεδίαζε ο ίδιος.

Δεν έμαθε ποτέ να οδηγεί, γιατί οι καλλιτέχνες που είχαν αυτοκίνητα, για να τα συντηρούν ήταν υποχρεωμένοι να ασκούν και άλλο επάγγελμα και δεν ήθελε να τον αποσπά τίποτα από την τέχνη του. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί κατά κόρον τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στα 19 του κέρδισε μια υποτροφία για το Μουσείο της Σχολής Καλών Τεχνών της Βοστόνης, όπου γνώρισε τον ‘Αγγλο λογοτέχνη Christopher Isherwood, σε έργο του οποίου βασίστηκε το Cabaret. Επηρεάστηκε τόσο πολύ από αυτόν, που πολύ σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του (1964) και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο, όπου ζει ακόμα και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές του σπουδές ήταν πάνω στη ζωγραφική,

Bold-Shells-on-Platter-18x24-3000 30s-Vase-and-Indian-Basket-15x22-1650

Swirling-Stripes-30x24-3750 Moroccan-Bowls-20x30-3750

ανακάλυψε το χρωματιστό  κόσμο των νημάτων μετά από μια επίσκεψή του σε μια Σκωτσέζικη κλωστοϋφαντουργία. Εκεί εμπνεύστηκε από το τοπίο, αγόρασε 20 χρώματα από νήμα Shetland και βελόνες του πλεξίματος και στην επιστροφή του με το τρένο, κάποιος συνεπιβάτης του τον έμαθε να πλέκει. Ήδη το πρώτο του γιλέκο με 40 διαφορετικά χρώματα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vogue Knitting Magazine. Στη συνέχεια δούλεψε για τον Οίκο Missoni και τέλος επέστρεψε στην Αγγλία, όπου ίδρυσε το δικό του στούντιο, όπου έχει σχεδιάσει πλεκτά για πολλούς διάσημους, μεταξύ αυτών τη Laureen Bacall και τη Barbara Steisant. Δείγματα της δουλειάς του βλέπετε παρακάτω:

kaffefassett7 kaffe3

kaffefassett5 kaffefassett6 Kaffe-1024x768 (1)

To 1997 ταξίδεψε για κάποια δουλειά στην Ινδία  και αυτό οδήγησε την έμπνευσή του σε μια απίστευτη έκρηξη χρωμάτων που μεταφέρθηκαν πια σε βαμβακερά υφάσματα και έτσι ξεκίνησε και την πορεία του στο πάτσγουωρκ και το quilting, μεταφέροντας στα υφάσματα τα σχέδια που μέχρι τότε έβαζε στα πλεκτά του. Πάρτε παρακάτω μια γεύση από κάποιες συλλογές του (babaganoush, cabadges and roses, plink, parasols αντίστοιχα) :

babaganoush

cabbageandrose

plink

parasols

Στη μακρόχρονη πορεία του στην τέχνη, συνεργάστηκε με το μουσείο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, όπου υπάρχουν αρκετά δείγματα παπλωμάτων περασμένων εποχών, από τα οποία εμπνεύστηκε και έφτιαξε μια ιδιαίτερη συλλογή. Ήταν ο πρώτος εν ζωή καλλιτέχνης που έκανε αυτό το one-man-show με το Μουσείο. Η έκθεση αυτή ταξίδεψε σε 9 χώρες. Παρακάτω βλέπετε δυο παπλώματα από αυτή τη συλλογή.

Persian-Blue-Star Mariners-Compass

Από το 1980 συνεργάζεται μόνιμα με τη Liza Prior Lucy, γεγονός που του επιτρέπει να ασχολείται παράλληλα και με άλλες τεχνικές, όπως το μωσαϊκό, την ταπισερί και τα χαλιά.

mosaic1 red-chairKaffe-1024x768

KF08rugKF06rugKF04rugKF02rug

Σας αρέσει ή όχι η δουλειά του Kaffe Fassett,  το βέβαιο είναι ότι δεν περνάει απαρατήρητη. (στην παρακάτω φωτογραφία, τον βλέπετε μέσα στο σπίτι του.

myspace

Βιβλιογραφία και φωτογραφίες από:

  • Wikipedia.org
  • Kaffe Fasset official site
  • Magazine American Quilter-November 2010- συνέντευξη στη Marjorie L.Russel
  • Thewildmagazine.com
  • knittedart.wordpress.com
  • knitrowan.com
  • portsmuthfabric.com

7 comments

    • Η χαρά της ζωής είναι τα χρώματά του. Όσο για τις τιμές, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Ένα σκουφάκι 600 λίρες….

      Like

    • Συμφωνώ ότι μερικές φορές γίνεται κουραστικό το αποτέλεσμα. Αν όμως συνδυαστούν κάποια υφάσματα μεμονόχρωμα, είναι ποίημα

      Like

  1. Μου αρέσει!!!! Με τρελαίνει!!!!Με κανει πιο χαρούμενη!!!Kaffe Fassett for ever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Like

Leave a comment