Το “αληθινό” πάτσγουωρκ και τελικά η αέναη μάχη μεταξύ καινούργιου και παλιού

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση μου έδωσαν διάφορες συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς στην ομάδα μας στο Facebook “Και στην Ελλάδα αγαπάμε το πάτσγουωρκ“. Υπάρχει άραγε “αληθινό” πάτσγουωρκ και μη “αληθινό”; Υπάρχει άραγε “αληθινό” πλέξιμο με το βελονάκι και μη αληθινό; Μήπως υπάρχει αληθινό πλέξιμο με βελόνες και μη; Και όταν λέμε αληθινό τι εννοούμε; Τις περισσότερες φορές και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται αυτός ο χαρακτηρισμός για το πάτσγουωρκ, τουλάχιστον μέσα στην ομάδα, αφορά το παραδοσιακό πάτσγουωρκ που γίνεται κατά κύριο λόγο στο χέρι και πολλές φορές είναι και μια διαφοροποίηση μεταξύ μοντέρνου (κάτω αριστερά από creativequiltkits.com) και παραδοσιακού (κάτω δεξιά από annquiltsblog.blogspot.com)- οι φωτογραφίες ενδεικτικές.

creativequiltkits_com annquiltsblog_blogspot_com

Θα μου πείτε παραδοσιακό για ποιους; όχι για μας βέβαια, αλλά για όλους τους λαούς που είχαν στην παράδοσή τους την τέχνη αυτή. Πρώτα απ’όλα για την Ευρώπη, Αγγλία, Ολλανδία, απ’όπου ξεκίνησε το πάτσγουωρκ και οπωσδήποτε για την Αμερική, όπου γιγαντώθηκε. Το quilting από την άλλη πλευρά έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο και την Κίνα. Στην Ελλάδα; Εμείς τα κουρελάκια μας τα κάναμε κουρελούδες και γι’ αυτό το πάτσγουωρκ ήρθε στη χώρα μας με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και μόνο όταν κάποιος είχε επαφές με το εξωτερικό ήξερε παλιότερα τι είναι αυτό.

Από την άλλη το μοντέρνο πάτσγουωρκ είναι μια τάση που ξεκίνησε γύρω στη δεκαετία του 1950 στην Αμερική και είχε να κάνει με πολλούς παράγοντες. Μια παρουσίαση που είχα κάνει στη Χειροτέχνικα σχετικά με το μοντέρνο πάτσγουωρκ, μπορείτε να δείτε εδώ (στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε δύο έργα που αποτέλεσαν τους προδρόμους του μοντέρνου πάτσγουωρκ)jane ray laury

Στη χώρα μας η έκταση που παίρνει σιγά – σιγά το πάτσγουωρκ είναι κάτι καινούργιο και χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, “αληθινό” ή μη, μπορεί να μπερδέψουν κάποιους. Οπωσδήποτε υπήρχαν πολλές που κάνουν πάτσγουωρκ πολλά χρόνια, αλλά είναι τα κοινωνικά δίκτυα που έδωσαν τη μεγάλη ανάπτυξη και στη χώρα μας, όπως έγινε και αλλού. Μέσα από την παραπάνω ομάδα στο Facebook βρεθήκαμε και κατάλαβε η καθεμιά ότι δεν είναι μόνη της στην Ελλάδα που κάνει πάτσγουωρκ, όπως έλεγαν οι περισσότερες από τις παλιές όταν ήρθαν στη Χειροτέχνικα και έβλεπαν με συγκίνηση και χαρά το περίπτερό μας!

2014-11-21 14.59.46

Τα κοινωνικά δίκτυα λοιπόν έδωσαν τη μεγάλη ώθηση στο μοντέρνο πάτσγουωρκ και τις καινούργιες τεχνικές. Κάποιοι ήταν έτοιμοι να το δεχτούν και να προχωρήσουν, άλλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν με αυτό, άλλοι αποφάσισαν να μείνουν στο παραδοσιακό. Αυτό δε σημαίνει τίποτα. Υπάρχει χώρος για όλους και για όλα. Και γι’ αυτούς που με υπομονή δουλεύουν τις βελονιές τους στο χέρι αλλά και γι αυτούς που κάνουν πάτσγουωρκ περνώντας πολλές ώρες υπομονετικά πάνω στη μηχανή τους. Και βέβαια δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ραπτομηχανή εφευρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και μπήκε από τότε δυναμικά στο χώρο του πάτσγουωρκ επηρεάζοντάς το με δυο τρόπους: Ένας αρνητικός ότι οι γυναίκες έραβαν περισσότερο τα ρούχα της οικογένειας, κλέβοντας χρόνο από το πάτσγουωρκ και ο δεύτερος θετικος ότι το πάτσγουωρκ γινόταν κι αυτό πιο γρήγορα, μια και η συναρμολόγηση τουλάχιστον γινόταν στη μηχανή.

Και αξίζει να αναρωτηθούμε πραγματικά πόσα άτομα από το “νέο αίμα” που μπήκε σε αυτές τις τεχνικές συμφωνούν με το ότι “αληθινό” πάτσγουωρκ είναι μόνο το παραδοσιακό και επίσης πόσοι θα είχαν μπει σε αυτές τις τεχνικές, αν είχαν ακόμα μόνο αυτή την “αληθινή” μορφή.

Ούτως ή άλλως το καινούργιο με το παλιό αντιπαρατίθενται πάντα σε όλους τους τομείς. Πάντα το καινούργιο αντιμάχεται το παλιό και το παλιό αντιστέκεται στο καινούργιο. Όμως στην περίπτωσή μας δεν πρέπει να ισχύει αυτό. Το μοντέρνο πάτσγουωρκ για να αναπτυχθεί, πάτησε πάνω στο παραδοσιακό και είναι τα παραδοσιακά μοτίβα που μετατράπηκαν με άλλα χρώματα και τεχνικές και έδωσαν τη μοντέρνα μορφή! Το παραδοσιακό έχει πάντα το σεβασμό όλων μας. Μένει τώρα μόνο να κερδίσει και το μοντέρνο το σεβασμό αυτών που ασχολούνται με το παραδοσιακό,κάτι που το αξίζει,μια και είναι επίσης κάτι που γίνεται με πολύ μεράκι!

Και οπωσδήποτε, κλείνοντας θα ήθελα να ξαναπώ αυτό που λέω πάντα ότι το σημαντικό είναι να κάνουμε πάτσγουωρκ. Άλλη στο χέρι, άλλη στη μηχανή, άλλη μοντέρνο, άλλη παραδοσιακό, αλλά πάντα να δημιουργούμε και να φτιάχνουμε έργα σαν το παρακάτω, που είναι το Ελληνικό μας πάπλωμα και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι το σήμα κατατεθέν του Συλλόγου μας. Στο πάπλωμα αυτό ενώθηκαν όλες οι τεχνικές, παλιές και καινούργιες και έδωσαν αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα!

πατσ

6 comments

 1. πολυ ωραιο αρθρο και συμφωνω σε ολα μαζι σου Μανια. Μερικες φορες διαβαζω σχολια οπως ‘πολυ ωραιο και αληθινο’ η και ‘σωστο’ επειδη ειναι φτιαγμενο στο χερι. Το αληθινο η το σωστο ταιρειαζει σε εργα που ειναι αρμονικα, αισθητικα ωραια και φτιαγμενα με οσο καλυτερη τεχνικη μπορει ο καθενας μας, οχι απαραιτητα επειδη ειναι ραμμ
  ενα και καπιτοναρισμενα στο χερι. Εγω τουλαχιστον προσπαθω να μαθαινω τεχνικες και να δοκιμαζω καινουργιους τροπους ωστε να μην επαναλαμβανω ενα σχεδιο που βρηκα και μου βγαινει ευκολα.Θα ηθελα να υπαρχει μια εξελιξη σ αυτα που φτιαχνω. Και χαιρομαι οταν βλεπω παλια δουλεια μου και εξακολουθει να μου αρεσει αισθητικα, αλλα μπορω να δω οτι αυτα που φτιαχνω τωρα ειναι πιο αρτια τεχνικα. Σ αυτο βοηθαει να κανεις μαθηματα, ανταλαγες και να δοκιμαζεις καινουργιες τεχνικες που βρισκεις πολυ ευκολα πια δυαδικτιακα. Βλεποντας επισης δουλεια αλλων διαμορφωνεις το γουστο σου και διαλεγεις πως θελεις να εξελιχθεις. Πολυτιμο λοιπον το γκρουπ μας, βλεπουμε εξαιρετικη δουλεια αλλων, παιρνουμε ιδεες και διαμορφωνουμε το πατσγουερκ στην Ελλαδα. Το γαλανολευκο sampler quilt (λεγεται δειγματολογειο?) το πιο ωραιο και καταληλο να το αντιπροσωπευει

  Liked by 1 person

  • Χαίρομαι που συμφωνείς Έφη. Το σημαντικό είναι να μην αποπροσανατολίζονται με σχόλια αυτού του τύπου άνθρωποι που τώρα ξεκινούν την αγαπημένη μας τεχνική!

   Like

 2. Πολύ ενδιαφέρον αρθρο. Και εγώ όπως ξέρεις συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχει χώρος για όλους και για όλα. Η ομορφιά υπάρχει παντού φτάνει να μπορείς να την διακρίνεις.Ο κόσμος αλλάζει……ο καθένας από εμας διαλλέγει τι θα κρατήσει από τις αλλαγές και τι θα αφήσει, πως θα συνδιάσει τα καινούργια με τα παλια.
  Στην κοινωνία του πατσγουορκ έγινε μια επανάσταση. ” Παπλωματούδες” από όλο των κόσμο μέσω του ιντερνετ, ανταλλάσουν ιδέες, δουλευουν πάνω στα ίδια προτζεκτς, ψωνίζουν από τα ίδια (!!!!) διαδικτυακά μαγαζιά και ειναι πιστές θαυμάστριες διάσημων καλλιτεχνών που ασχολούνται με τον σχεδιασμό υφασμάτων που προορίζονται για το πατσγουορκ. Αυτά όλα ειναι πρωτόγνωρα. Σίγουρα λοιπόν, μέσα από αυτή την επανάσταση ,ξεπηδάει και το μοντέρνο πατσγουορκ .
  Τελικά αυτό που έχει σημασία για την κάθε μια από εμάς , ειναι το χαμογελο που λάμπει στο πρόσωπό μας κάθε φορά που τελειώνουμε μια δουλειά μας.

  Liked by 1 person

  • Έτσι είναι Άντα. Υπάρχει χώρος για όλους σε αυτό τον κόσμο. Δε χρειάζεται να απομονώνουμε κανέναν. Όλοι βάζουμε το λιθαράκι μας!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s