Πάτσγουωρκ και ραπτομηχανή

Παρά το γεγονός ότι, όπως ξέρουμε καλά όλοι, το πάτσγουωρκ γίνεται και στο χέρι (από εκεί ξεκίνησε άλλωστε), είναι επίσης γεγονός ότι η τεχνική αυτή γνώρισε μεγάλη άνθηση με την εφεύρεση της ραπτομηχανής. Και φυσικά, πάτσγουωρκ γίνεται με όποια ραπτομηχανή έχετε και θα δείτε πώς παρακάτω. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους.

Θα σας περιγράψω πρώτα πώς είναι μια μηχανή που από την κατασκευή της προορίζεται για quilting και στη συνέχεια θα σας πω πώς προσαρμοζόμαστε με τις απλές μηχανές:

 • Πρώτο και κύριο μια μηχανή αυτού του είδους έχει μεγαλύτερο χώρο δεξιά από το ποδαράκι. Δείτε κάτω αριστερά μια μηχανή με μικρό και δεξιά μια μηχανή με μεγάλο χώρο για να καταλάβετε τη διαφορά.

mikri husqvarna megali

 • Δεύτερον, απομονώνονται τα δοντάκια της. drop feedΗ λειτουργία αυτή στα Αγγλικά λέγεται drop feed. Τι σημαίνει να απομονώνονται τα δοντάκια. Τα δοντάκια είναι το σημείο της μηχανής που βρίσκεται κάτω από το ποδαράκι και με την κίνησή τους βοηθούν το ύφασμα να προχωράει προς τα πίσω, όταν ράβουμε. Όταν κάνουμε ελεύθερο quilting, δε θέλουμε το ύφασμα να προχωράει προς τα πίσω. Το κινούμε εμείς με τα χέρια μας στην κατεύθυνση που θέλουμε.

 

 

 • Άλλο που έχει μια τέτοια μηχανή είναι ένα ποδαράκι walking foot. walking foot  Το ποδαράκι αυτό χρησιμοποιείται (όχι μόνο στο πάτσγουωρκ) αλλά και όταν γενικά θέλουμε να ράψουμε 2-3 στρώματα υφασμάτων μαζί. Με ένα απλό ποδαράκι, αυτό που γίνεται είναι ότι τα δοντάκια που αναφέραμε παραπάνω, σπρώχνουν το κάτω ύφασμα προς τα πίσω ενώ το ύφασμα που βρίσκεται επάνω δεν κινείται με την ίδια ταχύτητα και άρα στο τέλος περισσεύει. Το walking foot λοιπόν μας εξασφαλίζει ότι και το επάνω ύφασμα κινείται παράλληλα με το κάτω και άρα, τελειώνοντας το έργο μας όλα τα στρώματα (πάνω/κάτω ύφασμα και βάτα) είναι ευθυγραμμισμένα.
 • Άλλο χαρακτηριστικό είναι ένα τραπεζάκι που προσαρμόζεται πάνω imagesστη μηχανή και μας μεγαλώνει το χώρο από την αριστερή πλευρά. Χρήσιμο για όσους κάνουν quilting σε μεγάλα παπλώματα.

 

 

 

 • Πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι και η δυνατότητα να μένει η βελόνα μέσα στο ύφασμα, όταν σταματάμε να πατάμε το πεντάλ (needle up and down position θα βρείτε αυτή τη λειτουργία στα Αγγλικά). Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε, όταν αλλάζουμε κατεύθυνση στο ράψιμο ή το quilting.

Συνήθως οι μηχανές που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και παράλληλα έχουν και πάμπολλες βελονιές είναι ακριβές για τους περισσότερους. Πάμε λοιπόν να δούμε με ποιο τρόπο ξεπερνάμε όλα τα παραπάνω και χρησιμοποιούμε τις μηχανές που έχουμε ή αγοράζουμε πιο φτηνές μηχανές.

 • Ο χώρος δεξιά από το ποδαράκι δεν ξεπερνιέται. Καλό είναι, όταν επιλέγετε μηχανή, τουλάχιστον να μη διαλέξετε αυτές που έχουν πολύ – πολύ μικρό χώρο. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και με το μάτι. Ωστόσο, αν έχετε ήδη μια τέτοια μηχανή, ίσως θα πρέπει να συνηθίσετε να κάνετε το quilting τμηματικά και μετά να ενώνετε, αν έχετε πχ ένα διπλό πάπλωμα.
 • Πώς απομονώνουμε τα δοντάκια. Οι περισσότερες μηχανές πια, ακόμα και οι πολύ φτηνές, έχουν μια πλακέτα που μπαίνει κάτω από το ποδαράκι και τα απομονώνει. Ωστόσο, η πλακέτα αυτή κάνει το ύφασμα πιο δυσκίνητο, γι’ αυτό δοκιμάστε αυτό που περιγράφω αμέσως μετά και που μπορούν να το κάνουν και όσοι έχουν παλιές μηχανές: Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το “βήμα” του γαζιού, δηλαδή το πόσο μεγάλο είναι το γαζί στο “0”. Η μηχανή σας καταλαβαίνει με τον τρόπο αυτό ότι πρέπει να κάνει βήμα σημειωτόν και δεν κινεί εκείνη το ύφασμα.
 • Ως προς το ποδαράκι walking foot, τώρα πια το βρίσκουμε και στην Ελλάδα και μπορείτε να το αγοράσετε ως πρόσθετο εξάρτημα. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί ένα άλλο ποδαράκι της μηχανής σας για να είστε σίγουρη ότι αυτό που θα πάρετε θα ταιριάζει. Επίσης, αν η μηχανή σας είναι πολύ-πολύ παλιά και τα ποδαράκια βιδώνονται κατ ευθείαν πάνω στον άξονα, μπορείτε στις περισσότερες των περιπτώσεων να αλλάξετε και το στέλεχος πάνω στο οποίο προσαρμόζονται τα ποδαράκια. Αν και πάλι τίποτα από όλα αυτά δε σας ταιριάζει, δε χάλασε ο κόσμος. Κι εγώ έτσι ξεκίνησα, χωρίς αυτό, γιατί τότε δεν ήξερα όλα αυτά τα κόλπα. Απλώς ήξερα ότι το επάνω ύφασμα θα μου ξεφεύγει λίγο και το υπολόγιζα από την αρχή.
 • Το τραπεζάκι αριστερά ξεχάστε το. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο, αρκεί όταν δουλεύετε κάτι μεγάλο, να έχετε χώρο αριστερά της μηχανής, δηλαδή να είναι η μηχανή σας πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι, για να μπορείτε να κινείτε εύκολα τα μεγάλα κομμάτια.
 • Τη λειτουργία του να μένει η βελόνα μέσα στο ύφασμα, την κάνουν χειροκίνητα ακόμα και οι ποδοκίνητες μηχανές των γιαγιάδων μας. Απλά στρίβεις την τροχαλία (ή ρόδα, αν τη λέτε έτσι) της μηχανής και αφήνεις τη βελόνα μέσα στο ύφασμα.
 • Μια βελονιά ζιγκ-ζαγκ (κάτω αριστερά) ή φεστόνι (κάτω δεξιά) που είναι επίσης απαραίτητη για τα απλικέ, την έχουν και οι πιο φτηνές μηχανές, ενώ δεν την έχουν οι πολύ παλιές , πχ Singer της δεκαετίας 50-60, που ξέρω ότι υπάρχουν σε αρκετά σπίτια. Κι αν δεν έχετε φεστόνι, αλλά μόνο ζιγκ-ζαγκ, και πάλι κάνετε τη δουλειά σας. Αν δεν έχετε ούτε ζιγκ-ζαγκ, θα πρέπει να βρείτε άλλον τρόπο για το απλικέ. Είτε στο χέρι, είτε με απλό γαζί.

zig zag stitchblanket stitch

 

 • Τέλος, αν δουλεύετε με ίντσες, ένα ποδαράκι 1/4 ” θα σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να υπολογίζετε το περιθώριο ραφής. Όσες δουλεύετε με εκατοστά, το περιθώριο ραφής είναι ακόμα πιο εύκολο να υπολογιστεί, μια και συνήθως είναι εκεί που τελειώνει το απλό ποδαράκι (ιδιαίτερα στις πιο καινούργιες μηχανές). Αλλά αυτό για να είστε σίγουρη, θα πρέπει να το μετρήσετε στη μηχανή σας (θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση)

Κλείνοντας θα ήθελα να ξαναπώ ότι εγώ ξεκίνησα το πάτσγουωρκ με μια  ποδοκίνητη Singer της δεκαετίας του 50, χωρίς όλα τα εξτρα ποδαράκια. Αυτές οι μηχανές έχουν και το πλεονέκτημα ότι έχουν μεγάλο χώρο δεξιά από το ποδαράκι. Στη συνέχεια, πήρα μια μικρή μικρή μηχανή (αυτή που βλέπετε πάνω-πάνω στο άρθρο αριστερά) και πολύ αργότερα και, όταν ήξερα πια τι ήθελα, αγόρασα την καλή μου μηχανή (αυτή θα σας τη δείξω σε επόμενο άρθρο, που θα σας εξηγήσω πώς δουλεύουμε και τι είναι όλα αυτά που έχει μια μηχανή).

Με όλα τα παραπάνω πιστεύω να σας πέρασα τελικά το μήνυμα ότι καλό είναι να έχουμε μια εξειδικευμένη μηχανή για να κάνουμε πάτσγουωρκ, γιατί όσο περισσότερες δυνατότητες έχει, τόσο πιο εύκολα δουλεύουμε, ακόμα καλύτερο όμως είναι να κάνουμε πάτσγουωρκ έστω και σε μια απλή απλούστατη μηχανή. Το σημαντικό είναι να δημιουργούμε. Εξ άλλου σκεφτείτε πώς ξεκίνησε το πάτσγουωρκ. Με ένα ψαλίδι και μια βελόνα. Και σκεφτείτε επίσης πώς μπορεί να ήταν οι πρώτες ραπτομηχανές.

Γι’ αυτό, απλά ξεκινήστε να κάνετε πάτσγουωρκ και το δρόμο αλλά και τα εργαλεία θα τα βρείτε στην πορεία και θα είναι σίγουρα τα καταλληλότερα για την περίπτωσή σας.

2 comments

 1. Ολα καλά και όμορφα μας τα εξηγείτε όμως έχω τις εξής ερωτήσεις –
  1-τι νουμερο κλωστής χρειαζεται και τι νούμερο βελόνας στη μηχανή για το quilting
  2-Eίναι απαραίτητο το walking foot για το quilting?
  3-Mήπως γνωρίζετε που μπορώ να αποτανθώ στη Αθήνα

  Ευχαρισρώ Δήμητρα

  Like

  • Γεια σας. Μπείτε στο Youtube στο κανάλι Marmalena και θα σας λυθούν πολλές από τις απορίες σας. Και θα συνεχίσουμε να λύνουμε.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s