Σπιτάκι Νο 1

Ξεκινάω αυτή την εβδομάδα με τις οδηγίες για το πρώτο σπιτάκι. Μην παραξενευτείτε γιατί διάλεξα ένα τέτοιο σχέδιο για πρώτο. Ο λόγος είναι ότι είναι ένα σχέδιο που μπορείτε να το προσαρμόσετε με όποιο τρόπο σας αρέσει και να δώσετε ό,τι σχήμα θέλετε στα σπιτάκια σας. Θα καταλάβετε το γιατί στην πορεία.

Επίσης, ήθελα να σας πω ότι θα προσπαθήσω, άνευ απροόπτου κάθε εβδομάδα να ανεβάζω οδηγίες και για ένα διαφορετικό σχέδιο. Γι’ αυτό λοιπόν, αν έχετε κάτι δει που σας αρέσει και δεν έχετε οδηγίες, στείλτε μου τη φωτογραφία να το δούμε μαζί.

Ξεκινάμε λοιπόν. Κόψτε ένα χαρτί στη διάσταση που θέλουμε, δηλαδή 30 επί 30 εκ ή 12″ επί 12″.  Στη συνέχεια τραβάτε με τη βοήθεια του χάρακά σας γραμμές όπως βλέπετε στο σχέδιο παρακάτω. (Η κάθετη γραμμή στο δεξιό κομμάτι είναι η ένωση των δύο χαρτιών – αγνοήστε την). Μπορείτε να κάνετε την πόρτα πιο στενή, πιο φαρδιά, το ίδιο και τους τοίχους.

sketch1

Επειδή κάποιες από τις γραμμές είναι βοηθητικές, δείτε στο παρακάτω σχήμα το σπιτάκι σας.

sketch2

Αριθμήστε τα κομμάτια, όπως βλέπετε παρακάτω και κόψτε στις οριζόντιες γραμμές.

stripes_2

Κόψτε και κάθε λωρίδα στα επιμέρους κομμάτια:

pieces_2

Διαλέξτε τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε

choose_fabric_2

Καρφιτσώστε σε κάθε κομμάτι ύφασμα τα αντίστοιχα πατρονάκια που μόλις κόψατε. Προσέξτε πώς θα βάλετε τα πατρονάκια σας πάνω στο ύφασμα, αν έχετε σχέδιο, που πρέπει να φαίνεται με συγκεκριμένη φορά. Εγώ, πχ στην παρακάτω φωτογραφία έκανα λάθος από κεκτημένη ταχύτητα και τα ξανάκοψα, γιατί μου βγήκαν τα δεντράκια όπως νάναι.

patternonfabric_1

Βάλτε το χάρακά σας υπολογίζοντας το περιθώριο ραφής (0,75 εκ. αν δουλεύετε σε εκατοστά/αριστερή φωτό ή 1/4″  αν δουλεύετε σε ίντσες/δεξιά φωτό). Είτε τραβήξτε μια γραμμή  με το μολύβι γύρω-γύρω από το κάθε σχήμα και κόψτε μετά είτε κόψτε κατευθείαν πάνω στο περιθώριο ραφής με τον κόφτη σας, έτσι όπως έχετε τοποθετήσει το χάρακά σας. Το κάθε σχήμα δηλαδή που θα κόψετε θα είναι μεγαλύτερο από το πατρονάκι σας κατά το περιθώριο ραφής.

seamallowance_cm seamallowance_inches

Στη συνέχεια ενώνουμε τα κομμάτια με τη σειρά της αρίθμησής τους. Δηλαδή το Α1 με το Α2 και στη συνέχεια το Α3.

Το Β2 με το Β1 και μετά το Β3.

Το Γ1 με το Γ2, μετά το Γ3, το Γ4 και το Γ5.

‘Εχετε τώρα 4 λωρίδες: την Α, τη Β, τη Γ και τη Δ.

stripes

Ενώνετε την Α με τη Β, προσθέτετε τη Γ και τέλος τη Δ. Ισιώνετε ό,τι περισσεύει γύρω γύρω και έτοιμο το σπιτάκι σας.

rameno

Ετοιμάζετε το κομμάτι που θα πάει από πίσω και το βάζετε με την καλή μεριά πάνω στο τραπέζι. Κόβετε ένα κομμάτι βάτα στο ίδιο μέγεθος, το βάζετε πάνω από το πίσω κομμάτι και από πάνω βάζετε το σπιτάκι σας. Σαντουιτσάρετε. Δηλαδή ενώνετε με καρφίτσες ή παραμάνες.

Θα σας περιγράψω παρακάτω το καπιτονάρισμα που έκανα εγώ στο συγκεκριμένο σπιτάκι. Πρώτα απόλα, έκανα το περίγραμμα του σπιτιού με γαζί μέσα στη ραφή (stitch in the ditch). Συνήθως, επειδή βαριέμαι το βάλε – βγάλε, χρησιμοποιώ το κανονικό μου ποδαράκι. Αν εσείς έχετε το κατάλληλο, βάλτε το.

2014-10-19 11.34.00

Στη συνέχεια έβαλα το ποδαράκι του ελεύθερου και καπιτονάρισα ως εξής: καθόλου στην πόρτα και τη στέγη, κορδέλες στον τοίχο, αδρό περίγραμμα στα δέντρα, πηγαίνοντας από δέντρο σε δέντρο και αδρό περίγραμμα σε κάποια λουλούδια. Εβαλα το νούμερο 1 πάνω στην πόρτα. Αποφάσισα κάθε ένα σπιτάκι που θα φτιάχνω να του βάζω και το επόμενο νούμερο. Έβαλα και την υπογραφή μου την ώρα που έκανα το ελεύθερο καπιτονάρισμα.

noumero ypografi

Κόψτε τέλος ό,τι περισσεύει γύρω-γύρω τετραγωνίζοντας στα 30 εκ. ή 12″ και έτοιμο το σπιτάκι Νο 1.

teleiomeno

Καλή σας επιτυχία. Ανυπομονώ να δω τα δικά σας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s