Σπιτάκια – KOM/QAL

For my English speaking readers: This post is about a QAL in Greece.

Σπιτάκια ακούμε και σπιτάκια δε βλέπουμε θα μου πείτε όλο αυτό τον καιρό. Να λοιπόν που ήρθε και η ώρα να  προγραμματίσουμε και το επόμενο quilt along μας. Ας το λέμε για λόγους συντομίας ΚΟΜ (Quilting Ολοι Μαζί) – κατά το ΠΟΜ (Πλέκουμε Ολοι Μαζί).

Η ιδέα του παπλώματος με τα σπιτάκια γεννήθηκε μέσα μου όταν ένωνα τα κομμάτια του πρώτου μας QAL/ΚΟΜ. Το βάζω παρακάτω για όσους δεν το ξέρουν

IMG_8430

Σκέφτηκα τότε πόσο θα μου άρεσε να είχα κι εγώ ένα τέτοιο πάπλωμα που κάθε κομμάτι του θα ήταν διαφορετικό και φτιαγμένο από κάποιον που αγαπάει την τεχνική αυτή όσο κι εγώ. Άρχισα να το σκέφτομαι πιο έντονα μέχρι που ξεπήδησε από μέσα μου και η ιδέα της γειτονιάς. Και κατέληξα ότι το ΚΟΜ μας θα πρέπει να έχει σπιτάκια, ώστε στο τέλος η κάθε μια μας να έχει ένα πάπλωμα φτιαγμένο από τις κυβερνο-γειτόνισσες. Η κάθε μια θα φτιάξει και θα στολίσει τα σπιτάκια που θα στείλει στις άλλες με τον τρόπο που της αρέσει. Ας γίνω λίγο πιο σαφής, περιγράφοντας τους κανόνες:

 • Το ΚΟΜ, για να μη ζοριστούμε, θα κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο και θα αποτελείται από 36 τετράγωνα μεγέθους 30 επί 30 εκατοστά ή 12″ επί 12″ για όσες δουλεύουν με ίντσες, για να καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα. Όταν τα 36 τετράγωνα συναρμολογηθούν, θα μας δώσουν ένα διπλό πάπλωμα.
 • Θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τα τετράγωνα μπορούν να γίνουν και στο χέρι και στη μηχανή και είναι ευπρόσδεκτα και τα δύο.
 • Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι, γιατί σίγουρα θα δώσουμε και οδηγίες για ένα σπιτάκι, που θα είναι εξαιρετικά απλό ώστε να μπορούν να το φτιάξουν όλοι και αν υπάρχουν απορίες, θα λύνονται στην πορεία.
 • Το κάθε τετράγωνο λοιπόν θα είναι και ένα σπιτάκι. Ό,τι σπιτάκι αποφασίσει αυτός που το φτιάχνει.

 Τετραγωνισμένο

quilting.about.com
quilting.about.com

θεόστραβο

craftster.org
craftster.org

 Ανάγλυφο

monaw.blogspot.com

monaw.blogspot.com

 Πολλά μαζί

 LB Krueger

LB Krueger

καμπίνες θαλασσινές

purlbee.com
purlbee.com

Μανιταρόσπιτα

alepe a telie_flickR
alepe a telie_flickR

Δεντρόσπιτα

Ruth E Quilts_flickR
Ruth E Quilts_flickR

και ό,τι άλλο σπιτάκι σας έρθει στο μυαλό

 • Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσετε, επίσης στην απόλυτη επιλογή σας. Μπορείτε να τα κάνετε με τον παραδοσιακό τρόπο (piecing – κόβουμε και ενώνουμε τετράγωνα), απλικέ (ύφασμα πάνω σε ύφασμα με ελεύθερες άκρες, με γυρισμένες άκρες, με φεστόνι, με ζιγκ-ζαγκ, ανάποδο απλικέ), με βοηθητικό χαρτί βάσης (foundation piecing) ή ό,τι άλλο θέλετε.
 • Διακοσμήστε το κάθε τετράγωνο, όπως σας αρέσει και όπως εμπνέεστε από τον παραλήπτη, αν τον γνωρίζετε. Βάλτε δέντρα, σύννεφα, λουλούδια, πουλιά, ή μη βάλετε τίποτα. Θυμηθείτε όμως σε μια μεριά να κεντήσετε διακριτικά το όνομά σας ή να το γράψετε με ανεξίτηλο μολύβι ή τέλος πάντων βάλτε την ταυτότητά σας με όποιο τρόπο κρίνετε εσείς.Ο μόνος περιορισμός είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να πλένονται στο πλυντήριο με τον ίδιο τρόπο. Αν χρησιμοποιηθεί ύφασμα βάσης, θα είναι λευκό.
 • Εντάξει, μη βάλετε και χάντρες. Για πάπλωμα τα προορίζουμε. Να μπορούμε να τα πλένουμε κιόλας.

  noellesart1_flickR
  noellesart1_flickR
 • Το κάθε σπιτάκι θα φύγει από τον αποστολέα καπιτοναρισμένο, όπως είχαμε κάνει και με το πρώτο ΚΟΜ. Το πίσω ύφασμα διαλέξτε το εσείς. Με τον τρόπο αυτό, όταν ενωθούν τα κομμάτια, από την πίσω πλευρά θα έχουμε ένα πάπλωμα με τετράγωνα.
 • Το καπιτονάρισμα επίσης θα το κάνετε με όποιο τρόπο θέλετε, στο χέρι ή στη μηχανή, με κόμπους ή με γαζιά κτλ.
 • Η βάτα που θα βάλουμε θα είναι η πιο λεπτή που γίνεται, είτε βαμβακερή είτε πολυεστερική, γιατί δεν έχουμε όλες πρόσβαση στα ίδια υλικά. Καθορίζοντας το λεπτότερο πάχος, θα επιτύχουμε μεγαλύτερη ομοιομορφία.
 • Ο καθένας απόσους συμμετέχουν θα πρέπει να φτιάχνει και να στέλνει κάθε μήνα σε 3 διαφορετικούς παραλήπτες από 1 τετράγωνο (3 στο σύνολο τετράγωνα κάθε μήνα) που μπορεί να είναι και ίδια μεταξύ τους, αλλά μπορεί και να είναι και τελείως διαφορετικά. Μπορείτε να φτιάξετε και 36 διαφορετικά σπιτάκια, αν αυτό τραβάει η όρεξή σας!!
 • Η κάθε αποστολή θα γίνεται μέχρι τις 7 κάθε μήνα, που σημαίνει ότι τα τετράγωνά σας θα πρέπει να είναι έτοιμα από τον προηγούμενο μήνα για να προλάβετε να τα στείλετε έγκαιρα.
 • Το Δεκέμβριο του 2015 η κάθε μια μας θα έχει στη διάθεσή της μια ολόκληρη γειτονιά φτιαγμένη από φίλους πια. Θα μπορεί να τη συναρμολογήσει με τον τρόπο που της αρέσει. Έτσι στο τέλος θα έχουμε 36 γειτονιές και πού ξέρετε, μπορεί να κάνουμε κι ένα διαγωνισμό ή μια έκθεση για να τις δείξουμε. Αλλά αυτό σε δεύτερη φάση. Τώρα χτίζουμε τα σπιτάκια μας ή μάλλον ράβουμε….
 • Βέβαια μην περιμένετε να καταλήξουμε σε κάτι τέτοιο, έχουμε καιρό ακόμα όλες μας για να φτάσουμε εκεί
international fall quilt market M'liss Rae Hawley
international fall quilt market
M’liss Rae Hawley
 • Όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη σελίδα μας στο Facebook (μέχρι το τέλος Οκτωβρίου).

Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο γκρουπ μέσα στο Facebook ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε την πρόοδο του ΚΟΜ απερίσπαστα. Μόλις έχουμε τις πρώτες συμμετοχές θα δημιουργήσουμε τη νέα ομάδα και όλα τα σχετικά θα ανακοινώνονται εκεί. Αν έχουμε παραπάνω από 36 ενδιαφερόμενους, θα κάνουμε και δεύτερη ομάδα.

Στη συνάντηση της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου που θα κάνουμε στους Κύκλους, όσες έχετε ήδη κάνει σπιτάκια, σε όποια μορφή, μπορείτε να τα φέρετε για να πάρουν όλοι μια ιδέα.

2 comments

 1. συγγνώμη αλλά κάτι μου ξεφεύγει… που ακριβώς δηλώνουμε συμμετοχή για τα σπιτάκια? με λένε Βλαχοπούλου Κατερίνα , μένω στη θεσ/νίκη και θα ήθελα να πάρω μέρος!

  Liked by 1 person

  • Καλημέρα. Ακριβώς κάτω από την τελευταία φωτογραφία, υπάρχει ένας σύνδεσμος που οδηγεί στη σελίδα μας στο Facebook. Όλο αυτό θα κινηθεί διαδικτυακά. Γι’ αυτό σπεύσε να δηλώσεις συμμετοχή εκεί. Σε περιμένουμε…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s