ΤΜΤ – Τρίγωνα από Μισό Τετράγωνο

Στο σημερινό μάθημα θα δείξουμε πώς φτιάχνουμε στοιχεία με τρίγωνα και πώς τα τοποθετούμε. HST (Half Square Triangles) είναι η ορολογία τους στα Αγγλικά, δηλαδή Τρίγωνα από Μισό Τετράγωνο (ΤΜΤ).

Το να κάνουμε σχέδια με τρίγωνα είναι τόσο μα τόσο εύκολο και έχει κι έναν τρόπο που πριν ξεκινήσω το πάτσγουωρκ ούτε καν πέρναγε από το μυαλό μου. Τι κάνουμε: Παίρνουμε δύο τετράγωνα του ίδιου μεγέθους και τα καρφιτσώνουμε καλή με καλή. Τραβάμε με το χάρακα κι ένα μολύβι μια γραμμή στη μια διαγώνιο.

Στη συνέχεια, με το χάρακά μας υπολογίζουμε με βάση τη διαγώνιο αυτή το περιθώριο ραφής μας (0,75 εκατ. ή ¼”) και τραβάμε πάλι μια γραμμή από τη δεξιά πλευρά. Κάνουμε το ίδιο και από την αριστερή πλευρά της διαγωνίου. Πάμε τώρα στη μηχανή μας και ράβουμε πάνω στη δεξιά και αριστερή από τη διαγώνιο γραμμή. Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία το περιθώριο ραφής (0,75 εκατ.).

 

Αν έχετε υπολογίσει με βάση το ποδαράκι που χρησιμοποιείτε ήδη το περιθώριο ραφής σας και όταν έχετε ήδη εξασκηθεί λίγο, θα μπορείτε να ράβετε έχοντας μόνο την κεντρική γραμμή – διαγώνιο. Προσοχή όμως, το σχέδιο αυτό χρειάζεται εξαιρετική ακρίβεια.

 

Με τον κόφτη μας ή το ψαλίδι κόβουμε πάνω στη διαγώνιο, ανοίγουμε και ιδού:

Τα  αρχικά μας τετράγωνα μεταμορφώθηκαν σε μικρότερα πάλι τετράγωνα που αποτελούνται  όμως από δυο τρίγωνα το καθένα. Στο σημείο αυτοί ορισμένοι τα σιδερώνουν. Εγώ το αποφεύγω, γιατί ξεχειλώνουν λίγο, ειδικά με τον ατμό. Πρώτα ανοίγω τη ραφή όσο καλύτερα μπορώ με το νύχι μου (finger pressing) α. Με το ψαλίδι κόβετε τα «αυτάκια» που περισσεύουν.

Ενώνουμε ανά δύο, όπως έχουμε δείξει και σε προηγούμενα μαθήματα και στη συνέχεια ενώνουμε τα ζευγάρια προσέχοντας οι ραφές από την πίσω πλευρά να μην είναι από την ίδια μεριά (δεξιά φωτογραφία)

Το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου ένωσης είναι το πολύ γνωστό και διαδεδομένο σχέδιο pinwheel (ανεμόμυλος):

Δείτε και τι γίνεται αν δεν προσέξαμε ιδιαίτερα την ακρίβεια στην ένωση.

Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Αν μας ενοχλεί να το βλέπουμε, ξηλώνουμε με το ξηλωτήρι μας και ξαναράβουμε

 

Πάμε τώρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα αυτά τα στοιχεία μας, εκτός από τους ανεμόμυλους. Στο blog Modalissa.blogspot.com βρήκα αυτή την εικόνα που νομίζω τα λέει όλα:

Δείτε πόσες δυνατότητες έχουμε να τοποθετήσουμε τα ΤΜΤμας και φανταστείτε πόσα δευτερεύοντα σχέδια δημιουργούνται κάθε φορά. Αν τώρα προσθέσουμε και χρώμα, καταλαβαίνετε γιατί λατρεύω το πάτσγουωρκ. Μπορεί δυο άνθρωποι να ξεκινήσουν με τα ίδια υφάσματα, να χρησιμοποιήσουν τα ίδια στοιχεία, πχ ΤΜΤ, το τελικό αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα διαφέρει, αν τα ενώσουμε διαφορετικά.

 

Ας δώσουμε σε ορισμένα από αυτά και ονοματεπώνυμο (οι φωτογραφίες από το quilting.about.com):

Let’s name some of them (photos are from quilting.about.com):

 

Άστρο της φιλίας

Κοπάδι από χήνες

Διπλός ανεμόμυλος

Εκκεντρικό αστέρι

 

Καλάθι με σταφύλια

 

Τούρτα γενεθλίων

Κορώνα του βασιλιά

Καραβάκι

Θέλω να πιστεύω ότι με αυτό το μάθημα καταλάβατε κι εσείς τη μαγεία του πάτσγωουρκ!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s