Πώς φρεσκάρισα δυο παλιά μπλουζάκια μου

Χθες ήρθε η ώρα να φρεσκάρω δυο παμπάλαια μπλουζάκια (20ετίας σίγουρα αλλά και εξαιρετικής ποιότητας), τα οποία έχω φορέσει πολύ αλλά τα έχω βαρεθεί και επιπλέον μου έχουν κοντύνει. Πήρα λοιπόν δυο μέτρα δαντέλα από το 1 Ευρώ το Μέτρο (Νικίου 22) για το κίτρινο και άλλο μισό μέτρο για το ιβουάρ από τον Ερωτόκριτο (Περικλέους 42). Το φάρδος της κίτρινης ήταν 20 εκατοστά, ενώ της ιβουάρ ήταν 1,40 και για το λόγο αυτό πήρα και μισό μέτρο.

Πρώτα έφτιαξα την ιβουάρ. Έκοψα τη δαντέλα κατά μήκος ακριβώς στη μέση. Τη δίπλωσα στη μέση και στερέωσα το κέντρο στη μια πλαϊνή ραφή. Στη συνέχεια την έραψα  με τη μηχανή μου και χρησιμοποιώντας ραφή φεστόνι γύρω -γύρω πάνω στο ήδη υπάρχον στρίφωμα. Επειδή το κομμάτι που είχα ήταν μεγαλύτερο από την περίμετρο της μπλούζας, άφησα το υπόλοιπο τελείως ελεύθερο για να επιτύχω και μια μικρή ανισότητα. 
Το δεύτερο κομάτι της δαντέλας το χρησιμοποίησα για να κάνω το ίδιο και στα μανίκια. Δεν έραψα τη δαντέλα από την κάτω πλευρά του μανικιού για να έχουν τα μανίκια περισσότερο αέρα. Όταν τελείωσα με τα μανίκια, έκοψα το παλιό ύφασμα στα μανίκια και άφησα μόνο τη δαντέλα. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Έγινε μια τελείως καινούργια μπλούζα. Η συγκεκριμένη δε δαντέλα είναι καταπληκτική. Ανάλαφρη και απαλή στο άγγιγμα. Συνολικό κόστος μεταποίησης 4,5 Ευρώ.
 
 

Επειδή δεν ήθελα να τις φτιάξω και τις δύο πανομοιότυπες, έκανα το ίδιο πράγμα που έκανα και στην ιβουάρ εν μέρει μόνο στην κίτρινη. Εδώ δεν άφησα ύφασμα να κρέμεται, γιατί χρειαζόμουν όλο το υπόλοιπο ύφασμα και έτσι το άφησα στο πλάι ανοιχτό. 
Όση δαντέλα μου περίσεψε, την έραψα γύρω από τη λαιμόκοψη. Υπολόγισα το κέντρο της δαντέλας και το στερέωσα στη ραφή του ενός ώμου. Έραψα τη δαντέλα γύρω – γύρω, αφήνοντας τα περισσευούμενα κομμάτια στο ύψος του άλλου ώμου. Έτσι, μπορώ να κάνω ένα χαλαρό δέσιμο και ιδού η καινούργια μου μπλούζα. Κόστος ανανέωσης 2 Ευρώ.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s